27 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 08 Februar 2012 00:00

Esencijalna lista u ZDK

Zenicablog vam prvi i jedini donosi generičku esencijalnu listu lijekova, koja je izmijenjena novom odlukom Vlade Zeničko - dobojskog kantona. TO SU LIJEKOVI KOJE U CIJELOSTI ILI DIJELOM MOŽETE DOBITI SAMO UZ PLAĆANJE RECEPTA, ODNOSNO KOJE SU VAM LJEKARI DUŽNI PROPISATI NA RECEPT, BEZ DODATNIH PLAĆANJA SAMOG LIJEKA U nastavku ove vijesti donosimo vam cijelu odluku o listi esencijalnih lijekova neophodnih za osiguranje zdravstvene zaštite. Podjsećamo, ovo je lista lijekova koje u cijelosti ili djelimično država plaća za vas, odnosno za koje je potrebna uplata participacije. Za sve detalje oko ove liste i njene primjene, obratite se zdravstvenoj ustanovi u vašem gradu Zeničko - dobojskog kantona, odnosno Ministarstvu zdravstva ZDK, posredstvom oficijelnog sajta www.ZDK.ba

 

Na osnovu člana 83. stav 1. i 2. Zakona o lijekovima (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 51/01 i 29/05), člana 33. Zakona o zdravstvenom osiguranju (“Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine”, broj: 30/97, 7/02 i 70/08), člana 16. stav 2. Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona (“Službene novine Zeničko-dobojskog kantona” broj 7/10), tačke IX odluke o Listi esencijalnih lijekova neophodnih za osiguranje zdravstvene zaštite u okviru standarda obaveznog zdravstvenog osiguranja u Federaciji Bosne i Hercegovine (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 75/11), na prijedlog Ministarstva zdravstva, Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na nastavku 49. sjednice, održanom 01.02.2012. godine, d o n o s i

ODLUKU
O LISTI ESENCIJALNIH LIJEKOVA NEOPHODNIH ZA OSIGURANJE
ZDRAVSTVENE ZAŠTITE U OKVIRU STANDARDA OBAVEZNOG ZDRAVSTVENOG
OSIGURANJA U ZENIČKO-DOBOJSKOM KANTONU

I

Ovom odlukom, a u skladu sa općim i posebnim kriterijima propisanim Odlukom o Listi esencijalnih lijekova neophodnih za osiguranje zdravstvene zaštite u okviru standarda obaveznog zdravstvenog osiguranja u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federalna esencijalna lista lijekova), utvrđuje se generička Lista esencijalnih lijekova neophodnih za osiguranje zdravstvene zaštite u okviru standarda obaveznog zdravstvenog osiguranja u Zeničko-dobojskom kantonu (u daljem tekstu: Lista esencijalnih lijekova kantona).

II

Generička Lista esencijalnih lijekova kantona sastavni je dio ove odluke i čine je lijekovi sa “A liste”, kao i određen broj lijekova sa “B liste”, sadržanih u Federalnoj esencijalnoj listi lijekova, za koje finansijska sredstva obezbijeđuje Zavod zdravstvenog osiguranja.

III

Kantonalni ministar zdravstva može u izuzetnim slučajevima odobriti izdavanje lijeka na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja i u slučaju kada taj lijek nije na Listi esencijalnih lijekova iz ove odluke, ukoliko ocijeni da za to postoji opravdana medicinska indikacija.

IV

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o listi lijekova koji se mogu propisivati i izdavati na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja (“Službene novine Zeničko-dobojskog kantona”, broj: 2/11 i 7/11).
V

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja i objaviće se u “Službenim novinama Zeničko-dobojskog kantona“.


Broj: 02- /12.
Datum, 01.02.2012. godine
Zenica

DOSTAVLJENO:
1x Ministarstvo zdravstva,
1x Kantonalni Zavod zdravstvenog osiguranja,
1x „Službene novine Zeničko-dobojskog kantona“,
1x a/a.

 

PROCEDURA DOWNLOADA FAJLA SA ESENCIJALNOM LISTOM

1. OTIĆI NA LINK http://adf.ly/5J1iR

2. PRATITI U GORNJEM DESNOM UGLU ODBROJAVANJE PET SEKUNDI, A ONDA KLIKNUTI NA SKIP AD / PRESKOČI REKLAMU

3. NA STRANICI FILEPOST - ODABRATI PRI DNU STRANICE FREE USER- LOW SPEED DOWNLOAD - KLIKNUTI I SAČEKATI ODBROJAVANJE 60 SEKUNDI, NAKON ČEGA..

4. POTREBNO JE PRAVILNO UKUCATI KAPTCHA KOD OD DVIJE RIJEČI, TE ĆE SE POKRENUTI DOWNLOAD

5. FAJL JE ZIP/RAR I SADRŽI DVA PDF DOKUMENTA, SAMU LISTU SA STOTINJAK LIJEKOVA KOJI SE IZDAJU NA RECEPT I DRUGA LISTA SA POJAŠNJENJIMA UPOTREBE LIJEKOVA