30 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 08 Februar 2012 02:30

Ekološka večer Otpora

akif-smajlovicIzvještaj sa ekološke večeri  - - Udar Hercegovačko-Energetskog lobija na Zenicu

I pored zabrane Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH i Federalnog ministarstva prostornog uređenja o zabrani izgradnje HE Vranduk na području nacionalnog spomenika Vlada FBiH ne odustaje od kršenja zakona ove države. Prije par mjeseci EP dd Sarajevo je počela geološka istraživanja na području Janjića. Udaljenost između budućih HE Janjići i HE Vranduk je 17 km vazdušne linije a između tih centrala je smješten najzagađeniji evropski grad Zenica sa preko 100000 stanovnika u kojem je u 2010 u odnosu na 2009 god. Smrtnost povećana za 13% a taj trend je u porastu. Iz ekologije je poznato da će zbog akumulacionih jezera neminovno doći do promjene mikroklime a stubovi vazdušne pare iznad akumulacija će smanjiti ionako slabo strujanje kroz zeničku kotlinu.

U nečasne radnje se uključio i premijer ZDK Plevljak koji je gostujući na jednoj lokalnoj televiziji sa omaložavanjem govorio o stavovima članova državne komisije u vezi zabrane izgradnje HE Vranduk i sa omaložavanjem govorio o stručnosti prof.dr. Lovrenovića i ostalih članova komisije. U toj emisiji je najavio formiranje Kantonalne komisije za zaštitu nacionalnih spomenika što je ovih dana pretočio u prijedlog donošenja odluke o osnivanju iste na nivou ZDK, kršeći Dejtonski Sporazum. Federalna komisija je donijela odluku o dodjeli koncesije EP dd Sarajevo i pored gore iznešenih činjenica. Postavljamo pitanje ko je ovlastio vječitog sekretara općine Kelešturu i nesposobnog direktora Grijanja Kaknju da potpiše tu odluku u ime lokalne zajednice. Odnos prema Zenici u FBiH se najbolje očituje kroz izmjenu Federalnog zakona o koncesijama čija će se rasprava održati samo u Sarajevu, Tuzli i Mostaru mada je Zenica znatno veći grad od Mostaru (prema zadnjem popisu). Tom izmjenom zakona želi se onemogućiti lokalnoj zajednici da spreči dodjelu koncesija koje mogu imati negativne ekološke posljedice za lokalnu zajednicu. Hercegovački lobi je uspio da promjeni trasu koridora Vc na području Počitelja i Bune (opravdano) ali zato vrše atak na starobosanki grad Vranduk u kojem su jedno vrijeme stolovali Bosanki Kraljevi . Glavni akteri hercegovačkog lobija su:

1. Premijer FBiH Nermin Nikšić iz Konjica
2. Minstrica za zaštitu okoliša Branka Đurić iz Konjica
3. Glavni projektant HE Vranduk ing. Turajlić iz Stoca

Kako zakon o proglašenju nacionalnog spomenika spada u područje Dejtonskog Sporazuma ostaje nam kao pravna mogućnost da uputimo apelaciju Međunarodnom Sudu u Strazburu pošto su Općinski i Kantonalni Sud Zenica odbili tužbu Akifa Smajlovića u procesu nezakonite dodjele koncesije za HE Vranduk protiv rukovodećih ljudi Općine Zenica. Ovim odlukama sudovi su dokazali da su pod ingirencijom političkih struktura što će zorno dokazati Sud u Strazburu. Kao vid naše borbe a u očitoj informativoj blokadi nekih medija ovih dana će zeničani biti obaviješteni o sitvaciji u vezi HE Vranduk plakatiranjem a u prilogu ovog saopćenja vam dostavljemo sadržaj plakata.

2. Tražimo od nadležnih struktura vlasti da Javnost upozna sa štetnim djelovanjem tzv štedljivih (zelenih) sijalica koje u sebi sadrže živu. Njemački naučnici su dokazali da upotreba tih sijalica u zatvorenim prostorijama može izazvati nastanak kancirogenih oboljenja a naročito raka dojke. Kroz primjer jednog stanovnika SAD kome se u stanu razbila ta sijalica za čišćenje sadržaja žive i ostalih supstanci je morao platiti 2000$ posebnoj agenciji za te namjene. Iz nauke su poznate sve negativne posljedice žive i za odlaganje takvih sijelica je neophodno napraviti posebna odlagališta kako živa ne bi mogla prodrijeti u vodotokove. Energetski lobi daje penzionerima besplatno te žarulje a ostalim sugerišu uštedu električne energije da bi mogli izvoziti električnu energiju preko Vuka Hamovića, Oručevića i ostalih tajkuna u zemlje Evropske Unije. Na kraju savjet onima koji koriste te sijalice u svojim stanovima da nakon duže upotrebe tih sijalica obavezno prozrače prostorije.

Za NG Ekolog Akif Smajlović, prof.



{jathumbnail off}