30 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 08 Februar 2012 15:57

CZ: zasjedao kantonalni štab

Na danas održanom sastanku komandant i članovi Kantonalnog štaba civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona sumirali su sve aktivnosti u proteklih pet dana, otkako je 03. 02. 2012. godine našu zemlju zadesio val snježnih padavina te uzrokovao niz problema u normalnom odvijanju života. Prema svim dosad poduzetim aktivnostima, ocijenjeno je da je na području Zeničko-dobojskog kantona izvršena jedna od najbržih i najefikasnijih mobilizacija ljudstva i sredstava.Raif Seferović, komandant Štaba kazao je da su na području Kantona sve magistralne i regionalne ceste prohodne, saobraćaj se doduše odvija otežano, a još uvijek je teško stanje samo na dva regionalna puta:  Olovo – Han Pijesak i Olovo-Sokolac. Što se tiče lokalnih puteva, neprohodni su putevi prema više vareških i olovskih sela.U toku današnjeg dana očišćeni su lokalni putevi prema selima Dugandžići, Bare i Pušino Polje na području Olova, dok prema selu Krajšići, ekipa civilne zaštite vrši dopremu hrane za osam porodica.

Kao što je već poznato, zabilježen je jedan smrtni slučaj smrzavanja 17. godišnjeg mladića na području Općine Žepče, dok je helikopterom prebačena bolesna osoba iz Olova te izvučena dvojica planinara na području Ponijera Općina Kakanj. U toku prethodne noći, uz pomoć Gorske službe spašavanja, na Tvrtkovcu (Općina Zenica) pronađeni su dvojica ovčara, od kojih jedan ima promrzline i prevezen je u zeničku bolnicu. Bitno je istaći da nije bilo prekida u snabdijevanju vodom i električnom energijom na području cijelog Kantona. Što se tiče ugroženih područja, u saradnji s Crvenim križom ZDK i oružanim snagama, organizovana je za nekoliko vareških sela dostava hrane i paketa helikopterom, a slično će u narednih dan dva biti urađeno i za sela u okolini Olova, te za sela Velja (koje gravitira Tesliću) i Višegrad (Općina Zenica), gdje su nastanjene srpske povratničke porodice. Trenutno se prikupljaju informacije o preostalom broju stanovnika kojima je potrebno dostaviti hranu i lijekove. Naročito brzi i efikasni bili su pripadnici MUP-a ZDK u svim svojim aktivnostima, a posebno  tokom proteklog vikenda kada su omogućili da zatražena mehanizacija iz Zenice stigne kao ispomoć na raščišćavanju prijevoja na Ivan Sedlu i prodora do Ostrošca, odnosno Drežnice.

Crveni križ Kantona aktivno se uključio odmah prvog dana u sve aktivnosti na pomoći ugroženom stanovništvu, pa su tako volonteri iz podmlatka Crvenog križa raščišćavali prilazne puteve domovima zdravlja i hitnoj pomoći na svim općinama Kantona, a radnicima koji rade na raščiščavanju puteva obezbijedili  tople napitke. Upućena je pomoć u hrani i drugim potrepštinama u općinama Tešanj, Doboj-Jug,Maglaj, Zavidovići,Žepče, Breza dok je za Olovo upućeno  20 paketa hrane i higijenskih potrepština i za 60 porodica ćebad i zimski odjevni predmeti. Na području Visokog, volonteri Crvenog križa učestvuju u raščiščavanju snijega na svim putnim pravcima.

Na sastanku Štaba zaključeno je da se u narednih 48 sati moraju do kraja raščistiti svi regionalni i magistralni putevi, prije novih sniježnih padavina koje se očekuju za vikend. Na kraju, zaključeno je da je opće stanje na području Zeničko-dobojskog kantona stabilno, ali zahtijeva i dalje maksimalan angažman svih nivoa vlasti, nadležnih kantonalnih ministarsteava općinskih sužbi, uprava i ustanova na izvršavanaju zadataka iz svoje nadležnosti.Općinskim štabovima CZ-a da i dalje ostanu maksimalno pripravni a vlasnicima privrednih, poslovnih i drugih objekata da obavezno očiste snijeg ispred svojih prostora, u suprotnom uslijedit će kažnjavanje neodgovornih.  (Press služba ZDK )