28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 23 Februar 2014 19:58

Kakve lijekove pijemo ?

Potkraj prosle godine sam bio na sluzbenom putu u Sloveniji. Kako, kao i vecina bh puka patim sa zelucem (a ciji zeludac moze "svariti" danasnju turobnu bh zbilju koju kreira vladajuca oligarhija, i koja traje godinama), pocesto uzmem nesto da mi "smiri" zeludac, bar nakratko, posebno poslije "udarnog Dnevnika" bilo koje TV kuce ili nedaj boze do kraja odgledane politicke, jos dijaloske emisije ili nekog politickog magazina.
Posto sam krenuo u zurbi, zaboravio sam ponijeti svoju, skoro svakodnevnu terapiju za zeludac. Iako sam bio izisao iz Bosne, zelucani problemi nisu prestali, jer Bosna nije izisla iz mene, bez obzira sto sam bio van njenih granica. Nasao sam najblizu apoteku u gradu gdje sam boravio i zatrazio Ranital, odnosno dva pakovanja, neka se nadje, valjda drugi put necu zaboraviti.

Apotekarka mi je ljubazno stavila na pult dva pakovanja Ranital S 150 od 14 tableta u pakovanju (nadaleko poznata ljubaznost slovenki prema bosancima , malo sale) i Racun na kojem je pisalo da ukupno trebam platiti 21,50 EUR-a. Kazem ja puno je to novca, jedna kutija Ranital tableta od 14 komada 10,75 EUR-a, ima li neki drugi Ranital, jer kod nas Ranital kosta rekao sam, oko 2 EUR-a.

Kaze da ona nikakv drugi nema, niti zna za drugi Ranital. Kazem ja, od LEK-a Ljubljana kao i ovaj sto proizvodi, jos u kutiji dodje 20 tableta. Veli meni ljubazna slovenka, "neznam ja gospon, sta vi to pijete i kakav je to Ranital". Posto je nervoza u zelucu postala jos veca, skratim ja pricu sa ljubaznom apotekarkom-slovenkom, uzmem vodu i cim prije popijem tabletu. Bude meni bolje, uvece procitam uputstvo i sve drugo sa deklaracije na slovenackom i odlucim da popijem jednu tabletu i prije spavanja. Ujutro budem "dobar", ne popijem nista.

Poslovne obaveze okupirale, povratak kuci i ostalo. Vratim se ja s puta, pred vece, zvoni kucni telefon. Hoce rodica da dodje na kafu, nije odavno bila. Kaze supruga bujrum, jest da sam ja malo prije dosao s puta, ali bujrum. Ona hoce da otkaze, a ja insistiram da dodje. Prvo sto nije "naporna", drugo i draga mi, a nije odavno ni dolazila. Elem dosla ona, kahva, prica, ja umoran, ona bi isla, kazem ja nemozes jos, moras se prije ispovjediti. Malo me cudno gleda, zena klanja, ne ispovjeda se :))
Naumpale meni one Ranital S 150mg tablete sto sam kupio u Sloveniji po 10,75 EUR-a za kutiju od 14 tableta. Nadjem svoju staru kutiju Ranital 150 mg tableta pakovanje od 20 tableta u kutiji koju sam kupio u jednoj ovdasnjoj apoteci za 3,90 KM ili 2,00 EUR-a i stavim obadvije kutije pred nju i kazem joj, "pricaj" (rodica je inace Magistra farmacije, prijeratna, sa preko 25 godina staza, zavrsila redovno Farmaciju u Sarajevu, nezna gdje su univerziteti i fakulteti po Kiseljaku, Bilalovcu, Docu, Turbetu, a bogami ni Travniku).

Gleda ona cas jednu cas dugu kutiju tableta, okrece ih i prevrce u rukama. Ja ono kao strogo cu ponovo, "pricaj" , evo ti i Racun da vidis koliko sam platio tablete u Sloveniji od istog proizvodjaca, a evo koliko su kod nas, jos 6 tableta u kutiji vise, a 5,5 puta kod nas jeftinije, hej, pet ipo puta, nije sala. Vidim ja ona sva u cudu, bas kao i ja kad mi je ljubazna slovenka-apotekarka uzela vise od 21,00 KM za 14 tableta a kod nas 20 tableta kosta 3,90 KM, jos kod njih PDV na tablete 9,5% (bar na ove), a kod nas 17%.

Veli ona meni, ovaj ti ja Ranital sto si ti kupio u Sloveniji prvi puta u zivotu vidim, a preko 25 godina radmi u apoteci. Znam ja da neke zemlje podsticu svoje izvoznike, nesto subvencioniraju, ali sto je previse previse je. Pitam ja opet, sta je onda u ovom "nasem Ranitalu" od 3,90 KM? Izgleda nista, veli ona, Pa sta ja to pijem, rekoh. Ne znam, kaze. Pa reko ti ista kao i ona slovenka-apotekarka. I ona mi je rekla, "ne znam ja gospon, sta vi to pijete, kakav je to Ranital". Vidi se rekoh, da ste obje farmaceuti, nijedna neznate sta ja (mi) to pijem(o). 

Zapravo, ni jedna od njih dvije, niti nisu adresa za odgovor. One samo izdaju ili prodaju gotove lijekove. Narode, sebe i vas pitam, sta mi to pijemo? I posto ni ja, a ni vi neznate odgovor, znate li bar, koga da pitamo? Dok nebude kasno, ako vec nije !  Nemojte mi samo odgovoriti da trebamo pitati ove zbog kojih nas i boli zeludac !
Jer da oni znaju, puno bi nas manje bolio zeludac ! A i kada nas zaboli, vjerovatno bi pili isti Ranital kao i slovenci. Jer zeludac je zeludac, i u bosanca, i u slovenca.
A da sve bude slikovitije, evo slike tableta, "naseg Ranitala" sa cijenom, i "slovenackog Ranitala sa racunom".
A slika ljubazne slovenke-apotekarke, e to drugi put !

A.B.
Zenica

(puni podaci poznati redakciji Zenicabloga)