25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 30 Juli 2012 09:48

Nova esencijalna lista u ZDK

Na 72. sjednici Vlade Zeničko- dobojskog kantona  usvojen je Prijedlog Odluke o listi lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, kao i način njihovog propisivanja i izdavanja. To je bila tema pres konferencije u Ministarstvu zdravstva ZDK. Finansijska sredstva za realizaciju Liste lijekova obezbijeđena su Finansijskim planom Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK za 2012. u iznosu 20 miliona KM i veća su za oko 11 posto u odnosu na planirana sredstva iz 2011.


- Obaveza Ministarstva je bila da za utvrđenu generičku listu ZDK provede proceduru utvrđivanja zaštićenih naziva lijekova, naziva proizvođača, cijenu lijeka, pakovanje i oblik lijeka uz striktnu primjenu Federalne odluke o listi esencijalnih lijekova. Najvažniji segment te odluke je način utvrđivanja cijene lijeka, istakla je Senka Balorda ministrica zdravstva ZDK.


Listu lijekova kantona čine tri liste: A- lijekovi iz Federalne odluke, sa učešćem Zavoda u cijeni lijeka 100 posto, B- lijekovi sa učešćem Zavoda u utvrđenom procentualnom iznosu i C- sa učešćem Zavoda u različitim procentima, za lijekove za koje je ponuđač ponudio veću cijenu od maksimalne cijene utvrđene Federalnom odlukom, te lista lijekova za koje nema ponuđač, tzv. Lista D, u kojoj se izdavanje lijekova pojedinačno rješava uz saglasnost Ministarstva zdravstva ZDK.


- Na listi lijekova A nalazi se 612 zaštićenih naziva, oblika i jačina lijekova i veća je za 74 lijeka u odnosu na prethodnu listu, koja je važila do 7. februara 2011. Na listi B se nalazi 42 lijeka. Radi se o skupim i generacijski najnaprednijim antihipertenzvima Losartan i Losartan H, te antilipemicima Rosuwastatin, antipsihoticima Olanzapin itd. Na listi C se nalazi 12 lijekova. Riječ je o veoma skupim lijekovima gdje najveći iznos plaća Zavod. Na tzv. listi D se nalazi sedam generika, odnosno, devet jačina, oblika i pakovanja lijekova. Osiguranici će ove lijekove dobivati na osnovu zahtjeva i neće biti oštećeni. Sve navedene liste lijekova imaju imaju 675 zaštićenih naziva, kazala je ministrica Balorda.


Usvojenom Listom lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK obuhvata poštivanje svih općih i posebnih kriterija iz Federalne odluke kao pt je nalaz o kontroli kvatiteta prve proizvedene serije nakon registracije lijeka, lijek mora imati validbu registraciju i proizvođač lijeka mora prihvatiti cijenu lijeka.

 

Na listu su, po prvi put, uvršteni antilipemici, lijekovi za reguliranje masnoće u krvi, lijekovi za liječenje osteoporoze, nove grupe lijekova protiv visokog pritiska, antidijabetici i lijek koji se najviše piše dijabetičarima alfa lipoinska kiselina.

 

Pres služba ZDK