27 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 05 Juni 2014 14:21

Zaprašivanje- Maglaj i Doboj Jug

Vlada Federacije BiH (FBiH) prekinula je 118. sjednicu kako bi nastavila 47. hitnu sjednicu u stalnom zasjedanju na kojoj je, na prijedlog federalnog ministra zdravstva, donijela Odluku o provođenju dezinsekcijskih mjera iz zraka na poplavom stradalim područjima FBiH, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

 

S ciljem zaštite zdravlja stanovništva od zaraznih bolesti, zaštite biljnog i životinjskog svijeta, kao i zaštite okoliša na poplavom stradalim područjima FBiH, Vlada FBiH je saglasna sa provođenjem hitnih mjera dezinsekcije iz zraka na poplavom stradalim područjima FBiH, koje se provode u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Hrvatske, Ministarstvom zdravlja Republike Srbije i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS). 

 

Mjere dezinsekcije iz zraka na poplavom stradalim područjima FBiH provest će ovlašteni organi Republike Hrvatske, u saradnji sa ovlaštenim organima u entitetima u BiH, kao i ovlaštenim organima RS. 

 

Sastavni dio ove odluke je spisak kantona i općina u FBiH u kojima se provode dezinsekcijske mjere iz zraka. Planirano je da provedba ovih mjera počne već sutra prvo u Posavskom kantonu u općinama Domaljevac-Šamac, Odžak i Orašje.  Dezinsekcijske mjere iz zraka biće provedene i u općinama Doboj-istok, Gračanica  i Lukavac u Tuzlanskom kantonu, te u Zeničko-dobojskom kantonu u općinama Doboj-jug i Maglaj. 

 

Sufinansiranje provođenja hitnih mjera dezinsekcije iz zraka na poplavom stradalim područjima FBiH bit će osigurana iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša FBiH za 2014. godinu u iznosu od 266.000 KM. Nakon 47. hitne sjednice, nastavljena je redovna 118. sjednica Vlade FBiH, navodi se u saopćenju.