29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 07 Novembar 2014 23:54

Akcija: Zeničani za Maglajlije

Omladinsko udruženje REaktiv iz Zenice uz pomoć prijatelja Bookteria i Ekran i u saradnji sa Lokalnim timom Zenica Asocijacije srednjoškolaca u BiH donirali su biblioteci u Maglaju oko 1000 knjiga.

 

Biblioteka u Maglaju je bila uništena u toku majskih poplava koje su pogodile našu zemlju, te tom prilikom izgubila preko 28000 primjeraka knjiga. Nakon što smo u proteklom periodu svi zajedno radili na zbrinjavanju porodica pogođenih poplavama i njihovih domova, na red je došla i pomoć obnovi biblioteke. Organizovane akcije prikupljanja knjiga su trajale protekla dva mjeseca, te uz volju građana/ki prikupljeno je oko 1000 naslova koji će uveliko pomoći biblioteci u obnovi njihovog opusa knjiga.

Biblioteka je u poplavama imala i velika fizička oštećenja, međutim danas izgleda odlično, prije svega zahvaljujući pomoći dobrih ljudi i donacijama koje su pristizale sa svih strana. U razgovoru sa direktoricom JU Biblioteka Maglaj, Ninom Salkić, ona nam je kazala da su zadovoljni tempom kojim se obnavlja fond knjiga, te da je do sada već prikupljeno između 15 i 20 hiljada knjiga. Sve knige moraju proći kroz sistem numerisanja biblioteke kako bi mogle biti dostupne javnosti, a drugi problem se javlja u tome što pojedini naslovi koji su i prije poplava bili rijetki, danas ih nikako nema.

 

Aldin Alić, predsjednik Omladinskog udruženja Reaktiv je naglasio da je ovo samo jedna od aktivnosti kojom žele pomoći, prije svega mladim ljudima iz Maglaja, te da pozivaju i ostale građane da se uključe u obnovu fonda knjiga biblioteke u Maglaju. Dok je  Amar Kundalić, koordinator Lokalnog tima Zenica ASuBiH-a je posebno zahvalnost izrazio Vijeću učenika Medicinske škole: „Želim da se zahvalim svim dobrim ljudima koji su odvojili svoje knjige i pomogli realizaciji ove akcije, i velika zahvalnost ide za Vijeće učenika Srednje medicinske škole u Zenicim koje je također dalo veliki doprinos. Želim da napomenem da će Asocijacija srednjoškolaca u BiH uputiti još jednu donaciju knjiga kroz realizaciju projekta 'Poplava optimizma samo takvu poznajem'.“