19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 28 Avgust 2014 18:56

Vc: Doboj jug - Zenica sjever

Vlada Federacije BiH prihvatila je danas Informaciju o potrebi optimiziranja i usklađivanja trase autoceste na Koridoru Vc sa zahtjevima lokalnih zajednica na dionici Doboj jug - Zenica sjever. Trasa Koridora Vc u usvojenom prijedlogu Prostornog plana FBiH u suprotnosti je sa zahtjevima Općine Žepče, koja je prilikom usvajanja Prostornog plana posebnih obilježja „Autocesta na Koridoru Vc“, uložila amandman na ovako predloženu trasu. 



Naime, trasa autoceste na Koridoru Vc je u Prostornom planu izmještena u odnosu na idejni projekat izrađen 2006. godine, te je položena između užeg gradskog jezgra Žepča i rijeke Bosne, čime je omogućen priključak autoceste Tuzla - Žepče na autocestu na Koridoru Vc. 

Međutim, na javnoj raspravi ovo rješenje je odbijeno i Općinsko vijeće Žepča je predložilo trasu koja bi vodila južno od ovog mjesta, odnosno izvan urbanog jezgra. Kako bi zahtjev bio ispoštovan, te bili zadovoljeni strogi tehnički propisi za spoj dvije autoceste, izrađeno je idejno rješenje interregionalnog čvorišta u području južno od Žepča. No, to je iziskivalo neznatno modifikovanje trase autoceste na Koridoru Vc u odnosu na raniji idejni projekt koji je pripremilo JP Autoceste FBiH. 

Vlada FBiH je danas zadužila Federalno ministarstvo prostornog uređenja da, na osnovu usvojenog idejnog rješenja, u roku od 30 dana pripremi i Parlamentu FBiH uputi amandman na Prijedlog prostornog plana područja posebnog obilježja od značaja za Federaciju BiH “Autocesta na Koridoru Vc”, saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.