19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 06 Januar 2015 02:34

Smanjenje broja klubova prioritet

Generalni sekretar Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Jasmin Baković dijeli mišljenje sa čelnicima krovne nogometne kuće u BiH da je 2014. godina jedna od najuspješnijih u nogometnoj historiji Bosne i Hercegovine.

 

U razgovoru za Agenciju FENA, Baković je istaknuo uspjehe svih nogometnih selekcija BiH, ali potcrtao da je ipak historijsko učešće seniorske reprezentacije na svjetskom prvenstvu u Brazilu najveći uspjeh koji je BiH zabilježila u proteklih dvadesetak godina.

 

"Godinu na izmaku ćemo pamtiti po historijskom učešću senorske reprezentacije u Brazilu. Na tom prvenstvu smo ostvarili i prvu pobjedu na jednom velikom takmičenju. Naravno, ostaje žal što nismo ostvarili bolji rezultat, ali takav je bio splet okolnosti. S druge strane, ne možemo zanemariti uspjehe juniorske i kadetske selekcije koje su se plasirale u drugi krug kvalifikacija za evropsko prvenstvo. S takmičarskog aspekta, to je rezultat koji nas čini sretnim i zadovoljnim", rekao je Baković.

 

U proteklom periodu u nogometnim krugovima u BiH bilo je dosta priče o smanjenju broja klubova u Premijer ligi BiH, što bi značajno unaprijedilo ligu u kojoj trenutno nastupa 16 klubova. Baković smatra da je to aktivnost kojoj se Savez treba maksimalno posvetiti i u narednoj godini.

 

"Na projektu smanjenja broja klubova u Premijer ligi BiH započeli smo raditi u 2014. godini, a to je jedna od aktivnosti kojoj se trebamo posvetiti i u narednoj. Želimo unaprijediti Premijer ligu, započeli smo s određenim reformama sistema takmičenja i vjerujemo da u 2015. godini možemo ostvariti zacrtane ciljeve", objasnio je Baković.

 

Dodao je da podrška premijerligaških klubova u tom pogledu ne izostaje, te da je preostalo da se prijedlog o smanjenju broja klubova formira na nivou Izvršnog odbora NSBiH, a zatim da se prijedlog proslijedi na Skupštinu i da to tijelo usvoji odluku o smanjenju broja učesnika elitnog klupskog takmičenja BiH.

 

Na pres-konferenciji u Trening centru Nogometnog saveza BiH u subotu zvanično su predstavljeni novi selektori svih nogometnih selekcija BiH. Baković je istaknuo da se od njih, kao i od njihovih prethodnika, očekuju dobri rezultati i napredak.

 

"Naš cilj u kvalifikacijama za evropsko prvenstvo u Francuskoj ostao je nepromijenjen, što znači da se od novog selektora seniorske reprezentacije Mehmeda Baždarevića očekuje da ostvari plasman na to takmičenje. Kadeti i juniori imaju priliku da se prvi put plasiraju na evropsko prvenstvo. U Savezu vjerujemo da jedna od te dvije selekcije može uspjeti u tome, jer se radi o izuzetno talentovanoj generaciji mladih igrača. Očekujemo malo više od mlade reprezentacije koja u proteklim kvalifikacijama za EP nije imala mnogo uspjeha. Nadamo se da će novi ciklus započeti dobro i bilježiti bolje rezultate", kazao je generalni sekretar NSBiH.

 

Dodao je da je Savez u godini na izmaku uspješno poslovao, te da je niz akcija i projekata uspješno priveden kraju.

 

"Pomagali smo klubovima u Premijer ligi na razvoju infrastrukture, trenutno vodimo akciju pomoći klubovima iz područja obuhvaćenim poplavljenim područjima, tako da smo osim sportskog aspekta našeg djelovanja pokazali i društvenu odgovornost", zaključio je Baković.

 

Pomoć klubovima iz poplavama ugroženih područja također je pristigla iz FIFA-e i UEFA-e, tako da ukupna sredstva za pomoć klubovima danas iznose oko dva miliona maraka.