02 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 11 Septembar 2012 06:40

Energetski dani Zenice

U okviru SEAP projekta (Sustainble Energy Action Plan – Akcioni plan energestki održivog razvoja), kojeg u ime Općine Zenica implementira razvojna agencija ZEDA od 20. do 22. septembra , u našem gradu, prvi put se organizuje manifestacija „ Energetski dani Zenica 2012.“ posvećena energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije,

Općina Zenica kao potpisnik sporazuma gradonačelnika EU gradova najavljuje energetske dane s ciljem jačanja javne svijesti o racionalnom korištenju energije i energetskoj efikasnosti .

“Energetski dani Zenica 2012“ počinju 20. septembra u 10:00 sati konferencijom, koja se održava u hotelu „Zenica“ pod nazivom „Zenica - energetski efikasan grad“.
U okviru projekta planirana je izložba čiji je moto „Energetska efikasnost za svakoga“ i bit će otvorena za javnost u holu Tržnog centra Džananović, 20. 21. i 22. septembra, u vremenu od 10:00 – 18:00 sati. Na promotivnim info štandovima predstavit će se privredne i komercijalne kompanije, posredničke institucije i organizacije iz sfere oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Energetski dani su rezultat niza aktivnosti koje provodi Općina Zenica uz podršku njemačkog društva za međunarodnu i tehničku saradnju GIZ.

Ovu manifestaciju, koja promoviše racionalno korištenje energije u BiH, podržava projekat DELTER koji finansira Evropska unija (Podrška ispunjenju zahtjeva Sporazuma Energetske zajednice sa fokusom na energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije).

U sklopu prvih zeničkih energetskih dana, od 11. septembra u svim osnovnim školama na teritoriji općine Zenica, planirana je i edukacija najmlađih na temu racionalnog korištenja energije. Program koji će trajati do 19. septembra obuhvata edukativno informativne radionice za djecu na temu „Kako štediti energiju kod kuće i u školi?“, a isti sadrži i takmičarski dio na temu „ Kako postati energetski šampion?“.

Energetski dani su prilika za razmjenu znanja i iskustava sa drugim gradovima i općinama u provedbi efikasnih mjera za poboljšanje energetske efikasnosti, promovisanje „zelenog“ poduzetništva i racionalnog korištenja energije, unapređenje saradnje između privatnog i javnog sektora u ovoj oblasti, promovisanje potencijala korištenja obnovljivih izvora energije, unapređenje energetske efikasnosti u zgradama, transportu i javnoj rasvjeti. Akcionim planom definisani su projekti koji za rezultat imaju smanjenje emisije CO2 u svim sektorima provođenjem mjera energetske efikasnosti, korištenjem obnovljivih izvora energije i edukacijom.

Cilj ove manifestacije jeste prije svega podizanje svijesti građana o prihvatanju energetske efikasnosti kao stalne aktivnosti i načina života u svim sferama djelovanja što za posljedicu ima čistiju i zdraviju okolinu i poboljšanje kvaliteta života, a to nas vodi ka ostvarenju mota i vizije koja kaže, „Zenica, energetski efikasan grad“.

Dobro nam došli.
PRESS SLUŽBA
“Energetski dani Zenica 2012“