19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 30 Decembar 2014 18:13

BNP u 2014 godini

Iza kolektiva Bosanskog narodnog pozorišta Zenica još je jedna veoma uspješna godina. U toku 2014. godine na scenama BNP-a premijerno je izvedeno čak osam predstava, od čega četiri u okviru Dječije, omladinske i lutkarske scene. Početkom tekuće, jubilarne 65. umjetničke sezone realiziran je i veliki međunarodni koprodukcijski projekt "Balkanski rekvijem" sa nekoliko partnera iz Sarajeva i Beča. Ova je predstava okupila autore i izvođače iz cijelog regiona i Europe, a premijerna izvedba je održana u okviru 54. Internacionalnog teatarskog festivala MESS, a potom i u Beču u Hundsturm teatru, 29. novembra. 

 

2014. godina je Bosanskom narodnom pozorištu Zenica donijela 13 nagrada i priznanja na bosanskohercegovačkim i regionalnim teatarskim festivalima, od čega četiri nagrade za najbolje predstave u cjelini. Najnagriđivanije predstave protekle godine su bile "Majstor" u režiji Dine Mustafića sa osvojenih šest nagrada, te predstava "Pozdravi nekoga" u režiji Miroljuba Mijatovića, koja je ukupno osvojila četiri nagrade na dva teatarska festivala.

 

Od posebnog značaja za Pozorište je Nagrada za trajni doprinos razvoju Dramskog odgoja u BiH, a koju je Dječijoj, omladinskoj i lutkarskoj sceni BNP-a dodijelio Centar za dramski odgoj BiH. 

 

Predstave Bosanskog narodnog pozorišta protekle su godine učestovale na velikom broju domaćih, regionalnih i međunarodnih teatarskih festivala u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Jajcu, Bihaću, Banja Luci, Bugojnu, Konjicu, Šibeniku, Kranju, Kragujevcu... Predstave zeničkog teatra vrlo uspješno su bile izvedene i na gostovanjima u Podgorici, Nikšiću, Splitu, Visokom, Kaknju, Prozoru, Beogradu, Beču...

 

Predstava "Razred", autora Matjaža Zupančiča i u režiji Gorana Damjanca, na ovogodišnjem je 44. Tednu slovenske drame bila jedina predstava iz BiH koja je izvedena u sklopu međunarodnog programa ovog Festivala. 

 

I ove godine u sklopu redovnih programskih aktivnosti, ekipe BNP-a su organizirale i realizirale XIII Međunarodni festival bh. drame i autorskog teatra Zenica-Sarajevo 2014., jedini festival nacionalne bh. dramaturgije, zatim i petu po redu Međunarodnu teatarsku manifestaciju European Theater Night - Noć teatra BiH, te na svojim scenama ugostio veliki broj domaćih i regionalnih teatarskih umjetnika i muzičara. 

 

Početak 2015. godine bit će u znaku velikih obljetnica - 25. januara će u povodu obilježavanja 64. godine od osnivanja Dječije scene premijerno biti izvedena predstava „Pingvin", a 26. februara će se premijernom izvedbom predstave Mate Matišića "Sinovi umiru prvi" u režiji beogradskog reditelja Bobana Skerlića obilježiti 65 godina od osnivanja i početka umjetničkog rada Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. U toku su i pripreme za XIV. Festival bh. drame Zenica 2015. na kojemu će BNP ugostiti značajne teatarske umjetnike iz BiH, regiona i Europe. 

 

Do kraja jubilane sezone planirana su i nova gostovanja u BiH, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Austriji i Crnoj Gori.