19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 29 Decembar 2014 13:42

BNP:večeras Janje/Kokoš/Orao

Na kraju kalendarske godine, 29. decembra,  na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica bit će izvedena trilogija  "Janje / Kokoš / Orao", najveće regionalne koprodukcije u posljednjih petnaest godina, 

 

Na ovaj način će se nastaviti projekat “Stoljeće jedne porodice“ koji uz finansijsku podršku Evropske unije kroz program Sarajevo 2014 i partnerstvo Sarajevskog ratnog teatra, zajedno realiziraju Internacionalni teatarski festival MESS - Scena MESS, BITEF teatar i Zagrebačko kazalište mladih,

 

Režiju ove trilogije potpisuju tri rediteljice, Anica Tomić ("Janje"), Selma Spahić ("Kokoš") i Ana Tomović ("Orao"), a u svakom dijelu trilogije učestvuju umjetnici i umjetnice iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, što projektu daje posebnu važnost u produkcijskom smislu. 

 

Ideja za realizaciju ove predstave nastala je prije nešto više od godinu dana, a projekat je realiziran u skopu obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. Svaka od dijelova trilogije, priča svoju zasebnu, specifičnu priču, vezanu za podneblje u kojemu je nasajala a predstave imaju jaku anti-ratnu poruku i želju za  jačanjem regionalne saradnje. 

 

Nakon izvede predstave, Cabaret Clubu BNP-a bit će održana panel diskusija o predstavama sa autorski i izvođačkim timom trilogije a  koju će moderirati prof. Nedžad Fejzić. 

 

IMG 3004