19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 27 Novembar 2014 16:06

Još jedno priznanje za BNP

Bosansko narodno pozorište Zenica dobitnik je još jedne značajne teatarske nagrade. Povodom obilježavanja 27. novembra - Međunarodnog dana dramskog odgoja, Centar za dramski odgoj BiH dodijelio je Dječijoj, omladinskoj i lutkarskoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Nagradu za trajni doprinos razvoju dramskog odgoja u Bosni i Hercegovini za višedecenijsko profesionalno bavljenje teatrom djece i mladih, ali i teatrom za djecu i mlade što je rezultiralo dobrim predstavama, ali i odgajanjem brojnih generacija buduće pozorišne publike, ali i dramskih i drugih umjetnika.

 

Još u toku prve profesionalne sezone, članovi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (tada Narodnog pozorišta Zenica) prikazali su i prvu predstavu za djecu, bajku Dugonja, Trbonja i Vidonja Mladena Širole, u režiji Franje Bičanića.

 

Premijera je bila 25. januara 1951. godine. U sezoni 1951/52. u okviru Narodnog pozorišta Zenica dolazi  zvanično do  osnivanja Pionirskog pozorišta koje će 1978. godine biti preimenovano u Dječiju scenu, potom, 1998. godine, prerasti u Dječiju i omladinsku scenu da bi , konačno, od sredine 2005, godine djelovalo pod današnjim imenom -Dječija, omladinska i lutkarska scena.

 

Predstave Dječije, omladinske i lutkarske scene učestvovale su na brojnim teatarskim festivalima, susretima i smotrama u Bosni i Hercegovini i susjednim državama. Također, predstave su gostovale u mnogim mjestima u zemlji i inostranstvu, te su dobitnice mnogih značajnih nagrada i priznanja.