19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 25 Novembar 2014 05:39

BNP gostuje u Beču

Nakon prošlosedmičnog izvođenja u Zenici predstava  Bosanskog Narodnog pozorišta Zenica "Priča sa istočne strane" gostuje u Akzent teatru u Beču. Termini igranja su 28. novembar u 18 i 20:30 sati.

 

U drami "Priča sa istočne strane", autora Darka Lukića,zatičemo dva lika, Selmu i Denisa, nekadašnje školske kolege iz Sarajeva, u Londonu "toj ogromnoj varoši čiji je zagrljaj bio smrtonosan za toliko ljudi i žena" (Crnjanski), tačnije u slučajnom susretu u vagonu londonske podzemne željeznice i u različita vremena u mašti protagonista ove duodrame, "kroz nevrijeme dva izgubljena života od 1991. do 2001. godine".

 

U nepretencioznom, ali vrlo rafiniranom dramskom tkanju, kroz devet varijacija susreta, Lukić nam na scenu izvodi likove koji su "pomalo živi", "pomalo mrtvi", "podosta izgubljeni", koji ne žive, nego "borave" u Londonu i koji, bježeći od rata, zapravo, bježe i od samih sebe i, na taj način,  gradeći između sebe nepremostive zidove nesporazuma, egzistencijalno postaju stranci.

 

Režiju predstave "Priča sa istočne strane" potpisuje Aida Bukvić, a u predstavi igraju: Snežana Vidović i Sead Pandur. Predstava je relazirana u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Sarajevskog ratnog teatra SARTR.