19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 16 Novembar 2012 08:25

BNP otvorio susrete u Brčkom

Na 29. Susretima pozorišta BiH u Brčkom koji će se održati u sali Doma kulture u ovom gradu od 15. do 22.  novembra bit će prikazano osam predstava i to pet iz BiH, a tri iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore, odlučio je selektor Petar Ljumović, pozorišni radnik iz Crne Gore. Ovogodišnje susrete otvorilo je sinoć  Bosansko narodno pozorište iz Zenice predstavom "Grebanje ili kako se ubila moja baka", koju je režirala Sela Spahić.

 

Iz BiH će biti izvedene predstave: Almir Imširević “Kad bi ovo bio film…”, režija Dino Mustafić, Narodno pozorište Sarajevo, Tanja Šljivar “Grebanje ili Kako se ubila moja baka”, režija Selma Spahić, Bosansko narodno pozorište Zenica, Hartefakt, Bitef teatar, “Bio je lijep i sunčan dan”, režija Tanja Miletić Oručević, SARTR i Internacionalno festival MESS, Sarajevo, Skender Kulenović “Djelidba”, režija Marko Misirača, Pozorište Prijedor, Šemsudin Gegić “Koncert za pticu rugalicu”, režija Irfan Mensur, Narodno pozoriše Mostar.
Gostujuće predstave su: Radmila Smiljanić “Bunar”, režija Egon Savin Ustanova kulture “Vuk Karadžić”, Radionica Integracije, Fond Krug (Beograd, Srbija), Branislav Nušić “Gospođa ministarka”, režija Oliver Frljić, Satirično kazalište Kerepmuh (Zagreb, Hrvatska), Tena Štivičić “Sedam dana”, režija Alisa Stojanović, Gradsko pozorište Podgorica (Crna Gora).

 

Osim glavnog programa u okviru Regionalnih susreta pozorišta u Brčkom bit će upriličen i bogat prateći program. Tako jučer u  Gradskoj galeriji biti otvorena dokumentarna izložba „Alija Isaković na teatarskim scenama”, dok će danas, 16. novembra će biti upriličeni „Susret(i) sa časopisom «Riječ”. U nedjelju, 18. novembra, publika će moći prisustvovati promociji knjige Nataše Glišić: „Kome priliči crnina” i manifestaciji „Susret(i) sa Emirom Hadžihafizbegovićem”. U ponedjeljak 19. novembra predviđena je manifestacija „Susret(i) sa Vladom Keroševićem”, dok će 20. novembra biti upriličeni „Susret(i) sa Branislavom Lečićem”. U srijedu, 21. novembra bit će održani „Susret(i) sa Milanom Štrljićem”, kao posljednja manifestacija u sklopu pratećeg programa.