28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 04 Decembar 2012 23:12

Priča o Vernesi i Oliveru

Oliver Krišto je 30-to godišnji Sarajlija koji je prošle 2011. godine diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a sa svojom 24-godišnjom djevojkom Vernesom Osmanbegović, koja je od početka 2007. godine boluje od rijetkog oboljenja kičme, osnovao je mali biznis izrade satova. Oliver je iz Sarajeva, a Vernesa iz Zenice, pojavila se ljubav, a nakon što je Oliver diplomirao pokrenuli su mali biznis sa registrovanim obrtom "Magic Art Shop", kako bi svoje slobodno vrijeme iskoristili u korisne svrhe, a čime bi i zaradili svoj novac u vremenu kada je sve više mladih sa završenim fakultetima na biroima za zapošljavanje.

 

Vernesa Osmanbegović u razgovoru za Klix.ba istakla je da je ideja za izradu satova došla od njenog momka Olivera, a podrška nije izostala.

 

"Ideja za izradu satova sa dozama kreativnosti došla je kroz Oliverovo školovanje i ljubav prema umjetnosti. Kada smo se upoznali, predložila sam mu da napravimo grupu na Facebooku i da radimo satove po narudžbama i željama i tako je sve počelo...", na početku razgovora govori Vernesa. U njihovim zajedničkim radovima Vernesina kreativnost i Oliverov talenat crtanja i oblikovanja satova ostavile su mnoge njihove kupce "bez riječi", a do sada su napravili preko 150 satova.

 

"Do sada smo napravili preko 150 zidnih i stolnih satova, a mnogi su naši mjesto na zidu u Hrvatskoj, Srbiji, Americi, Švicarskoj i drugim gradovima i državama i sve što radimo, radimo zajedno.", izjavila je Vernesa. U njihovoj ponudi se nalaze slike i portreti kao i umjetničke slike ali i svijećnjaci koje prave od praznih boca dezodoransa.

 

"Sve naše radove pravimo od materijala koji mogu da se recikliraju tako da ujedno štitimo i našu okolinu.", dodaje ova mlada Zeničanka. Za izradu sata potrebno je tri do četiri dana, ali prema riječima naše sugovornice sve zavisi od detalja i ideja kupaca koji sami dizajniraju svoj sat, kako žele, a potom Oliver i Vernesa, ideje pretvore u stvarnost.

 

"Moram reći da su to satovi koji imaju nečujne mehanizme, tako da vam u toku noći, dok spavate, neće smetati tik-tok sa sata.", kroz smijeh dodaje Vernesa, koja se nada da će na ovaj način "pokazati" vlastima i odgovornima da i osobe sa invaliditetom mogu uspjeti u društvu bez obzira na njihove poteškoće. /klix.ba

 

Podsjećamo vas na priču Zenicabloga o Vernesi & Oliveru u februaru ove godine - vidi ovdje