19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 02 Januar 2015 18:10

Klizališta u BiH

Zimski praznici i raspust nezamislivi su bez klizanja koje predstavlja posebnu radost za djecu i mlade, ali i starije koji se na taj način vraćaju u djetinjstvo. Osim onog najpoznatijeg i najvećeg u sarajevskoj Zetri, klizališta su otvorena i u Tuzli, Banjoj Luci, Bihaću, a prvi put ove godine i u Mostaru.

 

Nadzor instruktora

 

U Tuzli „Pannonica" na Trgu slobode, osim standardnih termina za ljubitelje klizanja, tokom zimskog raspusta organizira i školu klizanja koja će se održavati od ponedjeljka do četvrtka u jutarnjim terminima, od 9 do 10 i od 10 do 11 sati, a počinje u ponedjeljak, 5. januara.

 

- Škola osnova klizanja namijenjena je samo za one koji nikako ne znaju klizati, djecu uzrasta od 6 do 12 godina. Klizaljke i stručni nadzor instruktora klizanja su uključeni, a obuka za svakog kandidata traje četiri dana. Prijave se primaju do 5. januara, a grupe će biti formirane prema prijavama kandidata - saopćili su iz „Pannonice".

 

Inače, radnim danima sat klizanja vlastitim klizaljkama platit ćete dvije, dok unajmljenim klizaljkama košta tri KM. Subotom i nedjeljom sat klizanja unajmljenim klizaljkama košta pet, a vlastitim tri KM.

 

Bišćani od početka sedmice vrijeme mogu provoditi na ledu. Javna ustanova za sport, odmor i rekreaciju Bihać postavila je ledenu plohu na Gradskom trgu na veliku radost mališana.

 

Klizalište će biti otvoreno svakim danom od 10 do 22 sata. Cijena klizanja neće se mijenjati u odnosu na prošle godine, tako da će jedan sat klizanja unajmljenim klizaljkama iznositi tri KM.

 

Zeničani će i ove zime moći uživati u čarima klizališta koje se nalazi na prostoru Kamberovića polja poznatijem kao "autopijaca".

 

U klizanju na vještačkoj ledenoj plohi na otvorenom moći će uživati svakog dana od 12 do 22 sata, vikendom i praznicima od 10 do 22 sata.

 

- Cijene su nepromijenjene. Pola sata klizanja, zajedno s klizaljkama, košta tri, a sat pet KM - kazao nam je vlasnik klizališta Mišo Vudrag.

 

I dok je lani klizalište muku mučilo u namjeri da, pored visokih temperatura orži kvaliet ledene plohe, ova sezona kreće sa "minusima" i snijegom, kojeg radnici neprestano uklanjaju sa plohe.

 

Ovisno o interesu, klizalište u Zenici će se zadržati do prvih dužih perioda toplijih dana.

 

Ovogodišnje klizalište u Banjoj Luci postavljeno je na Trgu Krajine, u okviru „Zimzograda".

 

Kliže se na plastičnim pločama, specijaliziranim i prilagođenim za ovu vrstu upotrebe. Unajmljivanje klizaljki je tri KM po satu, a djeca su oduševljena.

 

Prvo klizalište u historiji grada Mostara otvoreno je krajem novembra na platou ispred Tržnog centra „Mepas Mall".

 

Josip Jurilj, predstavnik Marketing službe „Mepas Malla", kazao nam je da je na klizalištu dnevno bilo, u prosjeku, 300 posjetilaca.

 

- Izuzetno smo zadovoljni posjetom. Najčešće su klizali oni mlađi, u dobi do 15 god, no to ne znači da se i stariji nisu odvažili na ovaj korak. Uistinu je bilo lijepo vidjeti cijele obitelji kako se zabavljaju na ledu. Klizalište je zatvoreno s posljednjim danom 2014. godine. Pozitivni dojmovi i komentari koje smo dobili od naših posjetilaca razlog su zbog kojeg planiramo ponovo organizirati ovu aktivnost - ističe Jurilj.

 

Slične osobine

 

Pola sata zabave na sintetičkim panelima, koji imaju slične osobine kao i led, s unajmljivanjem klizaljki koštalo je dvije KM u periodu od 11 do 17 sati, a od 17 do 23 sati cijena je iznosila tri marke.

 

Tuzla

 

5 KM košta sat klizanja unajmljenom opremom vikendom

 

Bihać

 

3 KM platit ćete sat klizanja unajmljenim klizaljkama svaki dan

 

Banja Luka

 

3 KM košta sat klizanja unajmljenom opremom

 

Zenica

 

5 KM košta sat klizanja unajmljenom opremom

 

Mostar

 

4 KM koštao sat klizanja unajmljenom opremom do 17 sati