03 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 19 Februar 2014 23:01

Prijedlozi građanina Zenice

Zeničanin, zaposlenik jednog privrednog društva u Zenici, ponukan posljednjih dana objavljivanjem raznih političkih i politikantskih prijedloga za Plenum građana i odluke koje država treba prihvatiti, napravio je svoju listu. Sa zadovoljstvom je objavljujemo, kao javno promišljanje našeg sugrađanina, koje može biti od koristi kako vlastima, tako i građanima. Dopis nam je poslan kao odgovor nezadovoljnog građanina vijećniku Sulji Čolakoviću, uz opasku da je on svoje zahtjeve imao vremena javno pročitati i na sjednici Vijeća, od kojeg prima naknade na nivou solidne radničke plaće. 

 

1.      Da direktore , službenike i sve ostale uposlenike javnih preduzeća i javnih ustanova općinskog i kantonalnog nivoa (škole,bolnice,JP preduzeća,MUP,Općina,Kanton i svi ostali na općinskom i kantonalnom budžetu) ali i one sa federalnog i državnog nivoa(PTT,BHTelecom,Elektroprivreda,KP Dom ,Vojska i dr...možemo dobiti samo putem javnog i transparentno objavljenog oglasa-konkursa  u svim lokalnim medijima (Naša Riječ,TV Zenica,Zenica Blog,Radio Zenica idr,  kao i putem biroa i javnih letaka koji bi se mogli dobiti na birou ,ustanovi koja traži uposlenike ali bi se i djelilii na više mjesta u gradu.Nakon zaprimanja prijava objaviti spisak svih prijavljenih kandidata istim putem sa izvršenim bodovanje od strane stručno izabranih  komisija koje bi činili ljudi zaposleni u preduzeću ili ustanovi koja traži uposlenike.

2 .Na općinskim i kantonalnim vijećima utvditi sve medije koji bi objavljivali konkurse kao i lokacije gdje bi se mogli uvijek dobiti letci sa ponudama za posao.

3. Da se u upravne i nadzorne odbore u javnim preduzećima i javnim ustanovama općinskog i kantonalnog nivoa imenuju stručne osobe iz svih preduzeća i ustanova kantona i općine koji već rade i za taj rad primaju plaću tako da posebnu naknadu za dodatni rad mogu dobiti samo ako su obavljali rad izvan radnog vremenu svom preduzeću ali sa tačno određenim iznosima za satnicu kao i maksimalno mogući iznos.Ukoliko su u nadzornim odborima stručne nezaposlene osobe ,treba da dobiju iznos u skladu sa svojom stručnom spremom adekvatnoj primanjima sličnih zanimanja u preduzeću za koje su u nadzornom odboru.Izbor osoba za nadzorne odbore treba da provedu stručne komisije općinskih i kantonalnih vijeća takođe javno i transpaerentno, a mogu da se prijave stručne osobe bez obzira na stranačku i nacionalnu pripadnost.

4.Da se u potpunosti ukidaju paušali i naknade za općinske i kantonalne vijećnike koje je narod izabrao da ih predstavlja jer svi oni uglavnom već dolaze iz preduzeća i firmi u kojima primaju plaću tako da za sjednice na kojima prisustvuju već dobivaju dnevnice u svojim matičnim firmama.Za one vijećnike koji su nezaposleni utvrditi plaću u skladu sa stručnom spremom i treba da dobiju onoliko koliko dobije uposlenik u općini ili kantonu ,u ovisnosti gdje je nezaposlena osoba vijećnik.Troškove reprezentacije ,kafa ,sokovi tokom sjednica plaćaju vijećnici.

5.Potpuno se ukida plaćanje službenih mobilnih telefona i računa.Osobe kojima se odobri korištenje službenog mobilnog telefona na početku mjeseca mogu listingom razgovora tražiti refundiranje opravdanih troškova što provjerava stručna lužba koja je nadležna za to.

6.Ukidaju se sve naknade za prevoz do 4 Km udaljenosti od radnog mjesta ,a za ostale zaposlene ,institucije i preduzeća mogu sklopiti ugovor sa nekim od prevoznika za javni prevoz i to javnim konkursom-tenderom.Strogo se zabranjuje isplata gotovine za ove svrhe.Službena vozila ne smiju se koristiti za odlazak i dolazak na posao niti jedne osobe pa ni načelnika opštine,ministara u kantonu i premijera.Sve troškove prevoza u bilo kojoj ustanovi ili preduzeću na budžetu javno predočiti na početku mjeseca za prethodni mjesec.

7.Svi vijećnici općinskih i kantonalnih vijeća kao i ministri ,njihovi zamjenici i svi ostali koji imaj mandat na određeni period ,ukoliko iz bilo kog razloga izgube taj mandat ili budu smjenjeni , ne mogu primiti nikakvu naknadu za bilo koji period od dana razrješenja.Vraćaju se u firmu ili preduzeće iz kog su došli ili na biro za zapošljavanje.Nakon razrješenja posebna komisija koja je utvrdila imovno stanje osobe prije stupanja  na položaj ponovo vrši provjeru imovnog stanja prilikom odlaska sa položaja i u slučaju potrebe pokreće odgovarajuće postupke.

8.U općinskoj i kantonalnoj administraciji ali i u administracijama svih javnih preduzeća,ustanova,škola,MUP-a  i dr. Hitno početi proces racionalizacije i sistematizacije te davanja stimulativnih otpremnina starijim uposlenicima i to od novca koji je ostvaren uštedama od naknada viječnicima,potrošnje od prevoza,struje ,telefona,kancelarijskog materijala idr.Administraciju u svim javnim preduzećima u konačnici svestu na jednu administraciju ,u jednoj zgradi (Grijanje,Vodovod,Groblja,Parkinzi,Upravljanje sportskim objektima,gradska deponija...)sa jedinstvenom informatičkom podrškom i software-om..Broj uposlenih u svim adminisracijama svesti na evropske standarde.

9.Privatnom preduzeću ALBA koje ima status Javnog preduzeća ,dati mandat na 4 godine i raspisati tender kako bi dobili konkurenciju za posao koji obavljaju.

10.Od viška uposlenih u svim javnim preduzećima i ustanovama oformiti radnu jedinicu za uređenje zelenih površina ,sadnju zelenih površina i dekoraciju grada, a isti posao oduzeti od ALBE jer ga obavlja katastrofalno.

11.Sav novac dobijen uštedama usmjeriti u socijalne fondove kao i fondove za otvaranje novih radnih mjesta.

12.Ponuditi svim domaćim i stranim investitorima ulaganja u investicije uz dobijanje svih dozvola za nekoliko dana na za to otvorenim posebnim šalterima u zgradi općine ,kao i sve moguće pogodnosti (poslovni prostori,zone,zemljište,oslobađanja dijela poreza i dr.),a sve u cilju zapošljavanja.Naročito stimulisati ulaganja u prozvode djelatnosti ,turizam i poljoprivredu.

13.Naložiti svim sudskim instancama da u prioritet uzmu rješavanje predmeta iz privrednog kriminala iz  svih posljeratnih godina i provedene privatizacije.Nadležnim tužilašvima naložiti da pokrenu istrage po svim prijavama građana iz ove oblasti a naročito koje se odnose na najviše opštinske ,kantonalne i federalne funkcionere.

14.Hitno ispitati sva zapošljavanja u posljednjih nekoliko godina u svim javnim preduzećima,ustanovama ,institucijama ali i u Bhtelekomu,PTT-u,Elektroprivredi.Ovdje su skoro sve osobe u posljednjim godima primane po stranačim i rodbinskim vezama.U slučaju utvđenih nepravilnosti takve osobe vratiti na biro , a odgovorne adekvatno kazniti, pa i krivično.

15.Za prioritet u isplati plaća osoba koje su na budžetu uzeti škole i obdaništa,policiju i zdravstvo.

16.Izvršiti detaljnu kontrolu utroška sredstava za dosadašnje investicije i objaviti javno koliko je po svim i najsitnijim  stavkama koštala izgradnja Arene,Kamenog spoavača,GGM-a,muzeja,gradske deponije ,trening centra FIFA,zgrade univerziteta i dr.

 

A.K.