04 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 12 April 2013 16:51

Bilinopoljski katapult

 

U sklopu obilježavanja Dana oslobođenja Zenice i Dana Armije BiH, na trgu Alije Izetbegovića u Zenici predstavljena je replika autentičnog srednjovijekovnog katapulta, pod nazivom “Bilinopoljski katapult”, koji je uz podršku mreže nevladinih organizacija izradio zenički umjetnik, Jasmin Fejzić, poznat po izradama replika oružja i predmeta srednjevjekovne Bosne. 

 

Srednjovjekovni katapult težak oko 500 kg i dug oko 3 metra, izgrađen je od drveta, a Fejzić ga je pravio proteklih šest mjeseci. 

 

- Ideja je nastala u novembru prošle godine kada sam na sajmu poljoprivredne proizvodnje i etno-narodnog stvaralaštva nagrađen za repliku Ilirskog broda. Ovo je zapravo nastavak historijske priče o srednjovjekovnoj Bosni, koju ja pričam djelima a ne riječima -kazao je Fejzić. 

 

Inače tokom današnje prezentacije najavljena je izrada još dvije replike katapulta, a želja autora je da oni, uz repliku ilirskog broda, svoje mjesto shodno nazivu, nađu u parku u blizini Bilinog polja, gdje su udareni temelji bosanske države.