28 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 28 Januar 2012 04:51

Displeji sa podacima o zagađenju

Da bi bolje i modernije pratili nivo zagađenja na više lokacija u Zenici, Općina Zenica je izdvojila značajna sredstva, te pokrenula proceduru nabavke nove mjerne opreme, koja uključuje i više displeja na kojima će Zeničani vidjeti šta udišu.

Nova savremena oprema, koja će biti ugrađena na tri nove stacionarne mjerne stanice, trebala bi, ako ne bude nepredviđenih zastoja, biti instalisana do ljeta ove godine. Stigle su četiri ponude za nabavku i ugradnju nove opreme, koju su ponudile dvije slovenačke i dvije bh., sarajevske firme.

 

Oprema će se sastojati od analizatora sumpor dioksida, azotnih oksida, ozona, ugljičnog monoksida, benzen, toluen i oksilen, uređaja za mjerenje i uzorkovanje lebdećih čestica prašine PM 10, sa mogućnošću mjerenja PM2,5 i PM1, te mjerača taloga. Bit će nabavljeni i meteorološki senzori, kako bi se mogli mjeriti brzina i smjer vjetra u zeničkoj kotlini, relativna vlažnost i temperatura zraka, sunčevo zračenje, padavine, barometarski pritisak, s obzirom na to da meteorološki uvjeti i te kako utječu na veće, odnosno manje, koncentracije polutanata u zraku.