19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 28 Januar 2012 14:48

Sredstva za škole

Prema podacima o utrošku sredstava iz Budžeta Zeničko – dobojskog kantona u prošloj godini Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport je za rekonstrukciju i investiciono održavanje školskih objekata utrošilo 658.000 KM, od čega je u zeničke škole uloženo 157.866 KM. Programom je predviđeno investiranje u iznosu 960 hiljada KM, ali je nešto više od 218 hiljada KM utrošeno za izvršenje obaveza prenesenih iz ranije, 2010. godine.

Prema Odluci o privremenom finansiranju za prvo tromjesečje, ove godine je za ove namjene planirano 1.719.321 KM budžetskih sredstava.

 

- Najveći dio kapitalnih ulaganja odnosio se na instaliranje kotlovnica za centralno grijanje pred početak školske godine, kako bi učenici i nastavnici što ugodnije dočekali zimu, i to u svim općinama ZDK. Programom za ovu godinu nastojat ćemo da sve škole budu ravnomjerno zastupljene neophodnim investicijama, kazala je ministrica Bernadeta Galijašević.

Kapitalna ulaganja u prošloj, ali i ovoj godini, se uglavnom odnose na investicije zamjena krovova, PVC stolarije, sanacije sanitarnih čvorova, rekonstrukcije i izgradnje fiskulturnih sala, zamjena podova, postavljanje školskih ograda... Za instaliranje i rekonstrukciju trinaest novih kotlovnica za centralno grijanje, u prošloj godini utrošeno je 239.631 KM, saopćeno je.