27 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 30 Mart 2012 09:23

Budžet Zenice 40,9 miliona KM

Na sjednici Vijeće općine Zenica usvojilo je Prijedlog ovogodišnjeg općinskog budžeta u visini od 40 miliona i 930.000 maraka, što je za 4 posto više u odnosu na Nacrt budžeta, a usvojen je i Prijedlog odluke o izvršavanju budžeta. Prijedlog općinskog budžeta za ovu godinu, izazvao je najviše diskusije na sjednici Vijeća Općine Zenica, ali ne o samom dokumentu, nego o amandmanima koje je podnio vijećnik Željko Perić, a odnose se na: povećanje sredstava za povratnike, izdavajanje za gradnju spomen obilježja za poginule branitelje i civilne žrtve rata Hrvate, te veća izdvajanja za Bosansko narodno pozorište, RTV Zenica, Muzej grada, kao i za rekonstrukciju i izgradnju putne mreže.

Ne odustajući od ovih amandamana gospodin Perić je tražio glasanje o svakom pojedinačno, a potom je i Klub vijećnika HDZ-a zatražio pojedinačno izjašnjavanje vijećnika o amandmanu koji se odnosio na gradnju spomenika palim Hrvatima, o čemu je većina vijećnika imala suprotno mišljenje. Jedni su ovo smatrali politički obojenim prijedlogom, drugi su bili mišljenja da bi u ovom trenutku trebalo novac operdijeliti za nužnije stvari, a da prostora za razgovore o gradnji spomenika može biti i kasnije kada sredstava bude više, dok su se pojedini vijećnici pozivli na podatak da su hrvatske udruge, svojevremeno pozvane da se uključe u gradnju centralnog spomen obilježja palim borcima u Zenici - Kameni spavač, odbile svoje učešće u projektu, te da sada nemaju prava tražiti poseban spomenik.

Nakon diskusija i izjašnjavanja o svakom pojedinačno, amandmani vijećnika Perića, nisu dobili potrebnu većinu Vijeća općine Zenice, nakon čega je osvojen i prijedlog ovogodišnjeg općinskog budžeta u iznosu od 40 miliona i 930.000 maraka.

Vijeće je između ostalog, usvojilo Prijedlog odluke o određivanju prosječne konačne građevinske cijene iz prethodne godine, koja je zadržana na prethodnom nivou od hiljadu maraka za kvadratni metar korisne stambene površine. Dobivši u diskusiji sve pohvale vijećnika, usvojen je i Izvještaj o radu Općinske uprave i Načelnika zeničke općine za prošlu godinu. Donesene su i odluke o bližim kriterijima za imenovanja u upravne odbore zdravstvenih ustanova u vlasništvu Općine, o visini naknade za rad predsjednika i članova ovih odbora , te Odluke o izmjenama regulacionog plana „Centar Nemila“ i Urbanističkog plana Nemila.

RTVZE.ba