03 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 16 Juni 2014 04:02

MVP: upozorenje BH građanima

Ministarstvo vanjskih poslova BiH objavilo je upozorenje za putovanja u Irak u kojem se državljani BiH koji su namjeravali putovati u ovu zemlju pozivaju da iz sigurnosnih razloga putovanje odgode, saopćilo je Ministarstvo. Ministarstvo vanjskih poslova BiH preporučuje državljanima BiH koji se trenutno nalaze u Iraku da razmotre mogućnost napuštanja zemlje čim se za to steknu sigurni uvjeti. 


Bosanskohercegovački državljani u Iraku kojima je potrebna pomoć, mogu je zatražiti tako što će se obratiti Ambasadi BiH u Ammanu (Hašemitska Kraljevina Jordan), koja nerezidentno pokriva Irak na broj telefona: + 962 6 58 56 921, a članovi porodica u BiH koji imaju srodnike u Iraku mogu kontaktirati ili Ambasadu BiH u Ammanu ili centar komunikacija u MVP BiH u Sarajevu na broj telefona +387 33 281 234. 

 

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je uputilo instrukciju Ambasadi BiH u Ammanu da kontaktira relevantne institucije u Iraku, kako bi osigurala najnovije informacije o trenutnoj sigurnosnoj situaciji i potencijalnom smijeru njenog daljnjeg razvoja. Ambasadi BiH u Ammanu je naloženo da utvrdi broj bosanskohercegovačkih državljana koji se trenutno nalaze u Iraku, te da u narednom periodu bude na raspolaganju svim bh. državljanima koji žele da napuste ovu zemlju. 

       

Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Ambasada BiH u Ammanu će pratiti razvoj situacije u Iraku i u skladu s tim poduzimati odgovarajuće korake u cilju zaštite državljana BiH i interesa zemlje.  Sigurnosna situacija u Iraku se u proteklih nekoliko dana naglo pogoršala nakon što su pripadnici tzv. Islamske države Irak i Levant (ISIL) zauzeli gradove Mosul i Tikrit, kao i veći dio sjevernog i centralnog Iraka. Prema prvim procjenama, nakon vojnih obračuna iračke vojske i ISIL-a, oko 500.000 civila je napustilo grad Mosul, iz kojeg se iračka vojska prethodno povukla