29 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 05 Juni 2014 23:36

Uništeno 97,oštećeno 610 objekata

Na sjednici Općinskog štaba civilne zaštite Zenica koja je održana danas analizirano je, između ostalog, stanje putnih komunkacija na području općine i dogovoren je dalji plan aktivnosti. Konstatovano je da je na terenu postignut  vidan napredak. Generalni problem  ostaje  veliki broj manjih klizišta, koji zatvaraju putne komunikacije. Trenutno je zbog takvih klizišta u prekidu  putna  komunikacija  Varda-Briznik i put prema  Gradišću na lokalitetu Zapada. Štab je dao nalog građevinskoj  operativi da  narednih dana  raščišćava putne komunikacije. Planirano je također da se zaključno s petkom (6. juni) završe radovi na postizanju prohodnosti  puteva:  Nemila-Orahovica, Nemila-Bistričak-Volin Potok-Jasrebac, Starkuće-Kolići  i Nemila-Topčić Polje.


Plan je da se narednih dana uspostavi  što veći stepen prohodnosti na lokalitetu Gračaničke rijeke.  Na klizištima, kojih prema izvještajima stručnih ekipa geologa, građevinskih inženjera i geodeta s terena  ima  preko 200,  vrši  se stalni monitorning i poduzimaju interventne mjere. Od toga broja desetak se svrstava u velika klizišta  i ona su početkom prirodnih nepogoda napravila ogromnu štetu na putnoj infrastrukturi i stambenim i drugim objektima. Ovo nije konačan broj  klizišta jer se stručne ekipe i dalje nalaze na terenu.

Nastavlja se poduzimanje planiranih  mjera i aktivnosti na klizištu Kula-Miljkovići. 

 

Na prikupljanju podataka i procjeni šteta nastalih od poplava i klizišta radi šest timova. Prema dostupnim podacima kojim raspolaže Štab, a koji su još uvijek preliminarni, na području općine ima 97 uništenih stambenih i 610  oštećenih stambenih, pomoćnih i drugih objekata. Utvrđuju se štete na infrastrukturi 

(putevi,  mostovi ),  privrednim  i poljoprivrednim  gazdinstvima, a prema do sada prikupljenim podacima  preliminarna procjena  štete je oko 85 miliona maraka.

 

Prvih dana nakon nastupanja prirodne nesreće u Crvenom  križu  registrovano je 1.114  porodica evakuisanih sa ugroženih područja. Nakon uvođenja  evidencionih knjižica i ustrojavanja baze podataka taj broj iznosi 625 porodica. Crveni križ isključivo na osnovu evidencionih  knjižica  ugroženim pruža odgovarajuće vidove pomoći.

 

Ljudi koji su ostali bez krova nad glavom i oni koji imaju štete na pomoćnim objektima i poljoprivrednim imanjima, neće biti prepušteni sami sebi. Općina će se pobrinuti za njih pružajući im razne vidove pomoći. U tom smislu nadležne službe prikupljaju neophodne podatke ( socijalna karta )  iz  kojih će proisteći pokazetlji o vrstama neophodnih  pomoći  porodicama pogođenim   poplavama i klizištima.

 

Na  području općine zdravstveno-epidemiološka situacija  se svakodnevno prati. S obzirom da su u Starini i Šerićima vodni objekti bili u lošem stanju i prije ove prirodne nepogode, Zavod za javno zdravstvo i  Higijensko-epidemiološka  služba  Doma zdravlja  Zenica  su preporučili  lokalnom stanovništvu da poduzmu odgovarajuće mjere kako bi ih doveli u stanje ispravnosti.

 

Press Općine Zenica