20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 05 Juni 2014 23:52

Video: stanje u Topčić Polju

U noći sa 14. na 15. maj vodena bujica nosila je zemlju i blato te zatrpala ovo naselje kod Zenice.  Stanovnici Topčić-Polja kod Zenice pokušavaju osposobiti svoje kuće i imanja za život nakon što ih je vodena bujica zatrpala zemljom i blatom. Od tada je prošlo 20 dana, a općinska vlast uvjerava kako će 80 posto kuća biti spašeno. Dok se to ne desi, većina mještana Topčić-Polja bit će prisiljena potražiti drugi dom.

 

Povratak kući Asmira i Vildane Kovačević u Topčić-Polje... Put do dvospratnice zatrpali su nanosi zemlje i blata, a prizemlje kuće izbrisali. Gotovo sve što je ostalo iza zidova kuće više nije upotrebljivo, a neke stvari bude posebne emocije. Do početka godine otplaćivali su kredit za stvari. Kada su ga konačno isplatili, ostali su bez igdje ičega. "Imao sam sve... Kuću, dvorište, lijep život... sve što možete zamisliti. I onda, za deset minuta, koliko je trajalo bježanje iz kuće, nemaš ništa. Apsolutno ništa", govori Asmir, a Vildana dodaje:

 

"Sutra i da se vratimo ovdje, i da nam neko potvrdi da je iole sigurno, jednu onu noć koju smo preživjeli, noć prije svega onoga, ja ne bih mogla da doživim nikad više u životu." Novinarka Al Jazeere Nadina Maličbegović, koja je posjetila Topčić-Polje, navodi kako je u noći sa 14. na 15. maj vodena bujica nosila zemlju i blato te zatrpala to mjesto.

 "Gotovo nema kuće koja nije oštećena. Više od polovine sela potpuno je uništeno." Mještani pokušavaju spasiti koliko mogu. Mašine su u pogonu, kamioni odvoze otpad, selo se lagano budi... Neke stvari imaju posebnu vrijednost, ali ih je teško pronaći.  "Jednostavno, vjerujem da je ovo Bog dao i Bog uzeo. I mislim da će opet Bog nama dati neki selamet", kaže Zehid Kovačević.  Na obližnjem brdu, sa kojeg se sručila zemlja, jedan je mještanin našao usamljeno lane i sada ne zna šta će s njim, jer su se na tom brdu stvorile brazde. Mještani se boje obrušavanja tla. "Mi smo angažovali ekipu geologa, koja to prati. Prema sadašnjim informacijama, ne postoji opasnost od obrušavanja", ističe načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović te tvrdi da će svi oni čije kuće ne budu spašene dobiti zamjenske. "Mi ćemo do zime nastojati da nijedan građanin ne bude bez krova nad glavom. Kako - to ćemo kad projekti pođu, o tome ćete vrlo brzo znati." Humanitarna pomoć gotovo svakodnevno pristiže u Topčić-Polje. Nedostaje građevinskih mašina i materijala, ali čak i kada te mašine iskopaju kuće, teško da će se mještani uskoro vratiti.

 

Izvor: Al Jazeera

Izvor: Al Jazeera