26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 05 Novembar 2013 14:21

Suljkanović primio izviđače

Podpredsjednik RS.a Enes Suljkanović jučer je u svom kabinetu primio predstavnike izviđača Zenice i Prijedora, gdje se razgovaralo o projektu “Stvaramo bolji svijet”, koji su zajedno implementirali, a koji je finansirala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država.


Ovim putem predstavnici izviđača prije svega izrazili su svoju zahvalnost potpredsjedniku Suljkanoviću na podršci njihovom projektu, ali su iskazali i želju da im pomogne kako bi se ovaj projekat i dalje nastavio jer je povezao djecu iz oba entiteta gdje su zajednički pokazali djeci iz Regiona kako se može u BiH stvoriti bolji svijet. 

"Cilj nam je da u lokalnim zajednicama širimo pozitivnu priču o izviđaštvu i svemu što izviđači predstvaljaju u svijetu", naveo je između ostalog predsjednik zeničkih izviđača Edin Šarić. 

Starješina OI "Dr. Mladen Stojanović" Ernest Badnjević rekao je da je 150 izviđača iz Prijedora i prošle i ove godine učestvovalo u interetničkim kampovima, podsjetivši da ovaj odred postoji i radi 60 godina. 
"Cilj posjeta lokalnim zajednicama jeste da obezbijedimo podršku za vremena kada možda više neće biti podrške stranih donatora", rekao je Badnjević. 
Gospodin Suljkanović je ovom prilikom pored riječi hvale koje je uputio organizatorima samog projekta, kazao i slijedeće: “Ja sam podržao ovaj projekat od samog početka i prisustvovao sam svečanom otvaranju oba kampa na Boračkom jezeru kao i kampa na Mrakovici gdje sam prepoznao da ovakvi projekti mogu da povežu djecu iz oba entiteta i da još bolje upoznaju našu zemlju. Šaljemo djecu na eskurzije u Španiju, Grčku i neke druge destinacije, a veliki broj djece iz FBiH nisu nikad bili u Banja Luci, Prijedoru, Doboju, Bijeljini, Trebinju ili nekom drugom gradu, a takođe veliki broj djece iz RS nisu bila u Sarajevu, Mostaru, Bihaću, Tuzli i nekim drugim gradovima. Imamo toliko prirodnih ljepota na kojim nam zavidi više od pola planete i jedini mi to ne cijenimo, a upravo ovim projektima omogućavamo da se mladi iz cijele BiH međusobno upoznavaju, ne virtuelno kako to ,na žalost, sada funkcioniše i da ujedno vide prirodne ljepote kojima raspolažemo.”

Pored navedenog, Suljkanovič je kazao da će se založiti kod pojedinih ambasada i da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se ovaj projekat nastavi, jer je ovaj pokazao svoju vrijednost ali i iskrenost ljudi koji su aplicirali. Obećao je i obaviti razgovor sa resornim ministrom u Vladi RS kako vi se izviđačke sekcije ponovo uvele u škole kao što je to bio slučaj nekada.

Projekat "Stvaramo bolji svijet" je američka Ambasada u BiH podržala sa 55.000 dolara. Ovo je nastavak prošlogodišnjeg projekta "Jednostavno izviđaštvo" kojeg je Ambasada SAD u BiH finansirala sa 40.000 dolara. 


Izviđački pozdrav !

PRESS TEAM
www.sioz.ba