29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 11 Novembar 2013 07:59

Lijek-spas za žene je preskup

Faslodex-lijek za žene oboljele od raka dojke SPAS ZA ŽENE - NEDOSTUPAN RADI VISOKE CIJENE Lijek Faslodex, preporučljiv za liječenje uznapredovalog ili metastatskog raka dojke, skoro da je nedostupan ženama radi svoje enormno visoke cijene. Naime, cijena jedne doze košta oko 1.700,00 KM, a neophodno je da ga žene uzimaju bez prekidanja.


Fondaciji „Sanela Redžepagić“ pismeno su se obratile neke žene koje primaju injekcije Faslodex, a lijek im je propisan od strane poznatih onkologa iz KCU Sarajevo, a one su sada u nemogućnosti da ga nabavljaju svojim sredstvima, jer se niti ne nalazi na listi lijekova koji se plaćaju iz fonda zdravstvenog osiguranja.

 

Tako samo u KCU Sarajevo, 20-ak pacijentkinja se bori sa teškom bolešću, same se snalaze za nabavku injekcija Faslodex, ali su sada u nemogućoj situaciji, jer su iscrpjele sve mogućnosti za nabavku istih vlastitim sredstvima koje one nemaju.

 

U tom smislu Fondacija „Sanela Redžepagić“ urgentno se obratila Ministarstvu zdravstva Federacije BiH prof.dr. Rusmiru Mesihoviću, da se injekcije Faslodex, odmah stave na listu, te na taj način pomogne brojnim pacijentkinjama da se uspješnije bore sa teškom bolešću.

 

Press Fondacije „Sanela Redžepagić“