02 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 08 Septembar 2013 03:29

BiH prednjači po nepismenosti

Skoro 48 posto žena i 25 posto muškaraca u seoskim područjima BiH nema završeno osnovno obrazovanje, dok je u urbanim sredinama bez završene osnovne škole 7,8 odsto muškaraca i 22,25 posto žena, podaci su Misije OEBS u BiH.

 

 Prema podacima UNDP-a iz 2007. godine, u BiH je 5,4 posto nepismenih, a to su ujedno i posljednji podaci, koji nisu sasvim pouzdani. Prema posljednjem popisu stanovništva, koji je rađen 1991. godine, u BiH bilo nepismeno 9,9 posto stanovništva.

“Poražavajuće stanje – kada je riječ o osnovnom, a i daljem obrazovanju – poslJedica je loših materijalnih i socijalnih uslova i udaljenosti škola, naročito u ruralnim područjima. Problem je i loš prevoz do škola, kao i nedostatak škola za osobe sa posebnim potrebama”, precizirala je Bera, povodom 8. septembra – Međunarodnog dana pismenosti.

 

Gotovo 57 posto siromašnih stanovnika BiH čine osobe koje nakon završetka osnovne škole nisu nastavile obrazovanje. Čak 43 posto djece iz siromašnih porodica ne upisuje srednju školu, za razliku od 23 posto djece iz imućnijih porodica. (Ne)pismenost odraslih osoba danas je jedna od glavnih tema i u razvijenim zemljama Evrope, jer globalizacija svjetske ekonomije zahtjeva pismene radnike, odnosno obučenu i obrazovanu radnu snagu. “Albanija ima manji broj nepismenog stanovništva – 1,3 posto, u Hrvatskoj taj postotak iznosi 1,9, a u Sloveniji jedan posto”.