07 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 09 Septembar 2013 06:34

Ispunili 21 od 1569 obećanja

Tim Istinomjera Udruženja građana (UG) "Zašto ne" predstavio je danas u Sarajevu rezultate monitoringa ispunjenosti obećanja partija na vlasti u FBiH i državnom nivou u dosadašnjem toku mandata 2010-2014 godina, tačno godinu dana prije početka predizborne kampanje za Opće izbore 2014. godine. 

 

 

Na konferenciji za novinare su objavljeni rezultati progresa u ispunjavanju obećanja koje su partije na vlasti dale pred Opće izbore 2010. godine, a u obzir su uzeti predizborni programi za Opće izbore 2010. godine u BiH onih stranaka koje su formirale vlast na državnom nivou i nivou FBiH.  Ukupno su objavljeni rezultati progresa ispunjenosti obećanja za tri političke partije koje učestvuju u radu Vlade FBiH (SDP, SDA, NSRzB), dok HSP nije imao predizborni program koji je bilo moguće pratiti. 

       

Kako je Vlada FBiH u početku formirana na osnovu Platforme o zajedničkom djelovanju u vlasti koju su potpisale ove četiri partije, a koja je zvanično prestala da postoji sredinom 2012. godine, obećanja iz ovog dokumenta su dobila finalne ocjene.  Na državnom nivou, analizirana je ispunjenost obećanja sedam partija koje učestvuju ili su učestvovale u radu Vijeća ministara (SDP, SDA, SNSD, SDS, SBB, HDZ BiH, HDZ 1990). 

       

S obzirom na to da je SDA bila dio vladajuće koalicije na državnom nivou do novembra 2012. godine, njihova obećanja su praćena do tog perioda, a nakon toga su u analizu uključena obećanja SBB-a.  Analizirana je ispunjenost obećanja iz sedam oblasti: Pravna država; Ekonomija; Socijalna i zdravstvena politika; Zdravstvo; Državno uređenje; Spoljna politika; Obrazovanje, nauka, mladi, kultura i sport. Za nivo FBiH, u dosadašnje tri godine mandata ukupno je ispunjeno 10 obećanja od 730 koliko su dale tri partije u vladajućoj koaliciji, zajedno sa obećanjima iz Platforme, što ukupno iznosi 1,4 posto ispunjenih obećanja. 

       

Gledano po partijama, u dosadašnjem periodu SDP je ispunio 4 od 267 ili 1,5 posto, SDA je ispunila 5 od 315 datih obećanja ili 1,6 posto, dok NSRzB nije ispunio ni jedno od 103 data obećanja. Od 45 obećanja datih u Platformi ispunjeno je tek 1 obećanje što iznosi 2,2 posto. 

       

Na nivou BiH do sada je ispunjeno ukupno 5 od 450 datih obećanja. Gledano po partijama, u dosadašnjem periodu SNSD je ispunio 4 obećanja od datih 42, a SDA 1 obećanje od 117 datih. Ostale partije koje učestvuju u radu Vijeća ministara nisu ispunile niti jedno dato obećanje, navode iz UG "Zašto ne". Ako se gleda na vjerovatnoću ispunjenja obećanja na nivou FBiH, za ostatak mandata može se reći da tek 5 posto obećanja ima veliku vjerovatnoću da bude ispunjeno, 25 posto obećanja ima srednju, a čak 70 posto obećanja ima malu ili nikakvu vjerovatnoću da bude ispunjeno.   

 

Na državnom nivou 2 posto obećanja ima veliku vjerovatnoću da bude ispunjeno, 18 posto obećanja ima srednju, a čak 81 posto obećanja ima malu ili nikakvu vjerovatnoću da bude ispunjeno.  Kada se saberu sva obećanja koja su praćena u aktuelnom mandatu, koja su dala sve partije koje učestvuju na entitetskim i državnom nivou vlasti, dolazi se do do ukupno 21 ispunjenog obećanja od 1569 koliko su ove partije predstavile u svojim izbornim programima. 

       

Kada se pogleda ukupni progres u ispunjavanju obećanja koje su dale partije koje su formirale Vladu FBiH, može se zaključiti da je, nakon prvih šest mjeseci aktuelnog mandata, došlo do stagnacije u radu na ispunjavanju ciljeva postavljenih izbornim programima partija koje su formirale ovaj nivo vlasti. Kontinuirana kriza vlasti i narušeni odnosi među partijama koje čine Vladu FBiH jasno su se odrazile na uspješnost u ispunjavanju predizbornih obećanja, za šta je jedan od dobrih pokazatelja i činjenica da je značajan broj obećanja na kojima je započet rad na početku mandata, prešao iz kategorije "započeto" u kategoriju "zaustavljeno" tokom proteklih godinu dana. Nakon Opštih izbora u BiH 2010. godine, Vijeće ministara BiH bilo je u tehničkom mandatu sve do početka 2012. godine, kada je konačno formiran novi sastav najvišeg tijela izvršne vlasti u BiH. 

       

U odnosu na prethodni mandat, jedina promjena u sastavu Vijeća ministara bila je ulazak ministara iz SDP-a, dok su sve ostale partije samo produžile svoje učešće u VM BiH iz prethodnog mandata.  Međutim, ni partije koje su kontinuirano obnašale vlast na državnom nivou nisu ostvarile dobre rezultate u ispunjavanju predizbornih obećanja, pa ni u poređenju sa partijama koje su provele manje vremena u Vijeću ministara. Štaviše, neke od njih, poput SDS-a, nisu imale skoro nikakav program za učešće na državnom nivou vlasti u svojim izbornim platformama, navode iz UG "Zašto ne". Partija koja je nominalno najuspješnija na državnom nivou vlasti, SNSD, ovakav rezultat ostvarila je isključivo dajući obećanja o tome šta sve neće uraditi u aktuelnom mandatu,  dok je onaj dio programa koji se odnosio na ostvarivanje nekih (manje ili više konkretnih) novih ciljeva, ostao jednako neispunjen kao i kod drugih partija. 

 

Ukoliko Vijeće ministara nastavi raditi istim tempom, velike su šanse da će ostvariti čak i slabije rezultate nego Vijeće ministara u mandatu 2006.-2010. godine, koje je za četiri godine uspjelo ispuniti svega 5 posto obećanja koja su dala partije na vlasti - od kojih su sve, osim SDA, članice i aktuelnog sastava Vijeća ministara BiH