28 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 30 Maj 2013 13:40

Tvrle-reciklaža nije gnjavaža

Promotivno-premijerni program povodom početka realizacije projekta "Tvrle ekolog", koji podržava i federalno Ministarstvo turizma i okoliša, održan je danas u Zenici, saopćila je agencija Pristop. 


Riječ je o prvom edukativnom projektu ovakve vrste u BiH, koji ima za cilj podizanje svijesti i odgovornosti kod djece o značaju odvojenog odlaganja ambalažnog otpada i njegove reciklaže. Projektom će biti obuhvaćeno oko 5.000 učenika iz svih 16 zeničkih osnovnih škola. 


Stupanjem na snagu Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom Federacije BiH, Bosna i Hercegovina se opredijelila da uspostavlja sistem odvojenog odlaganja ambalažnog otpada, njegove reciklaže, kako bi na deponijama završavao samo onaj otpad koji se ne može iskoristiti. 


Da bi se došlo do tog cilja potrebno je istovremeno ići u dva pravca, odnosno raditi na promjeni svijesti građana o značaju razdvajanja ambalažnog otpada radi reciklaže, te uspostavi potrebne komunalne infrastrukture koja će omogućiti to odvojeno odlaganje. 


"Respektirajući činjenicu da navike stvorene u djetinjstvu ostaju za čitav život, cilj projekta 'Tvrle ekolog' je u najranijoj dobi djeteta stvoriti naviku da odvojeno odlaganje ambalažnog otpada postane novi način postupanja sa otpadom i nova kultura življenja u našoj zemlji, kako bi se po ovom segmentu približili ostatku Evrope", navodi se u saopćenju.


Partneri pri implementaciji projekta su Bosansko narodno pozorište Zenica koje će realizirati predstavu “Reciklaža nije gnjavaža” i firma “B Panel” d.o.o Zenica koja je autor magazina “Super Tvrle spašava prirodu” i tvorac lika “Bosanski jež Tvrle”. Također, partner projekta je Općina Zenica.



Dječija, omladinska i lutkarska scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u saradnji sa Forumom građana Zenica i kompanija Ekopak uspješno uspješno su počeli realizaciju projekta „ Reciklaža nije gnjavaža“, čiji je primarni zadatak da kroz pozorišnu predstavu educiraju djecu o ekologiji, prednostima i važnosti sortiranja, prikupljanja i recikliranja otpada. „Razvoj ekološke svijesti je izuzetno važna stavka u općoj edukaciji djece i omladine“, rečeno je na današnjoj press konferenciji nakon koje je izvedena premijera predstave „Reciklaža nije gnjavaža“ pred djecom osnovnih škola.

Pomenuta predstava rađena je po predlošku Miroljuba Mijatovića i Zijade Kurtodža-Vučak, a režiju potpisuje Miroljub Mijatović, rukovodilac DOL scene. U predstavi igraju polaznici Dramskog studija DOL scene Vernes Šero, Sara Baždalić, Lanna Handžić, Adina Mrđanović, Ena Bečirović, Tahir Kavaz i Benjamin Muslić. U narednom periodu predstava će biti izvedena u svim osnovnim školama u Zenici, ali i u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Ovo je četvrta predstava koja je realizirana u okviru DOL scene u 63. pozorišnoj i koncertnoj sezoni. Rukovodstvo Dječije scene poseban akcenat stavlja na ekologiju i educiranju mladih o zaštiti prirode i životne sredine. Dokaz tome je pomenuta predstava, ali i mnogi drugi projekti od kojih izdvajamo predstavu „Smog, out!“ koju je u 61. sezoni režirao Goran Damjanac. 


tvrle2