28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 30 Maj 2013 21:30

Vijećnici o psima lutalicama

Pred Vijećem Općine Zenica, na današnjoj sjednici, našla se Informacija o problematici napuštenih životinja. Uz ovu informaciju, pripremljenu na osnovu zaključka Vijeća od 7. maja 2013. godine, vijećnicima je prezentovana Peticija građana naselja Blatuša za rješavanje problema pasa lutalica, koju je podržalo 1.738 Zeničana. 

 

Vijećnicima su se obratili predstavnici građana Blatuše. Govoreći o problemima sa kojima se zbog nekontrolisanog rasta populacije pasa lutalica i sve češćih napada na ljude, suočavaju Zeničani iz Blatuše, zatražili su od Vijeća da uputi inicijativu za izmjenama Zakona o dobrobiti životinja, kako bi bila moguća mjera eutanazije agresivnih ili pasa lutalica koji nisu udomljeni. U ime Udruženja Šapa, Snežana Marković, istakla je da je vrijeme da se uvidi kako problem nisu psi lutalice, već neodgovorni vlasnici pasa. Predsjednica Udruženja Stop ugrizu, Sanda Ljubić, upoznala je vijećnike sa podatkom da se u posljednje tri godine, zbog napada pasa lutalica, Službi hitne medicinske pomoći u Zenici, obratilo više od hiljadu ljudi, dodajući da je taj broj sigurno manji od stvarnog broja napada. 

 

Vijeće je ovom prilikom naložilo formiranje koordinacionog tijela sastavljenog od predstavnika nevladinih organizacija i stručne službe Općine, koje će u kratkom roku Vijeću predložiti rješenja u vezi sa problemom velikog broja pasa lutalica u gradu. Vijećnici su pozvali potencijalne donatore, domaće i inostrane, da Općini pomognu u pribavljanju sredstava za izgradnju azila. Rečeno je da će tender za izbor izvođača radova na izgradnji azila biti raspisan 25. jula, te da će Vijeće Općine Zenica uputiti inicijativu za izmjenama Zakona o dobrobiti životinja BiH.

 

Služba za komunalne poslove i ekologiju Općine Zenica predočila je danas vijećnicima Informaciju o problematici napuštenih životinja. Iako informacija ne donosi ništa što Zeničani ne znaju, još je jedna potvrda pokušaja ublažavanja krivice i smanjenja vlastite odgovornosti. 

 

Naime, prema članu 14. Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja kaže se da «eutanazija životinja može se provesti ako je životinja opasna za okolinu, a u tim slučajevima o usmrćivanju odlučuje Glavni kantonalni veterinarski inspektor». 

 

Od 365 napada registrovanih u Hitnoj pomoći u 2012. godini, veterinari nisu niti jednog psa u Zenici proglasili opasnim po građane i eutanazirali. Od kraja oktobra 2009. godine do danas u Zenici je sterilisano, vakcinisano protiv bjesnila i markirano 1.345 napuštenih životinja. (1.240 napuštenih pasa i 105 mačaka)  što je koštalo 77.485 KM. 

 

To je je dijelom i odgovor zašto se opasni psi ne eutanaziraju, nego navodno sterilišu i puštaju van. Naglasak je na «navodno», jer su na društvenim mrežama u više navrata Zeničani objavljivali fotografije kastriranih i sterilisanih ženki označenih specijalnom «markicom» koje ipak dobijaju potomstvo i povećavaju broj pasa lutalica u gradu. 

 

Općina Zenica je odredila lokaciju na kojoj će biti izgrađeno sklonište za napuštene životinje se nalazi na području MZ Stranjani (lokalitet „Bare“). Za izgradnju skloništa je izdata urbanistička saglasnost, a na navedenoj lokaciji je izvedena sječa niskog rastinja i šiblja, izvršeni zemljani radovi i ravnanje zemljišta površine 10.000 kvadratnih metara. I tu se stalo. 

 

Nakon provedene procedure, utvrđena je cijena u iznosu od 570.000 KM za na građevinske radove za izgradnju azila za napuštene životinje u čijem sastavu je upravna zgrade, ambulanta i dva paviljona za smještaj napuštenih pasa kapaciteta  oko 120 pasa. U toku je ponovna procedura javne nabavke. Inače, cijena boravka jednog psa u azilu iznosu oko 150 KM mjesečno. 

 

Informacija, kakvu će danas prezentirati vijećnicima, po suštini i ne treba ponuditi zaključke, predložiti konkretnu akciju, koja zahtjeva i novac. Ipak, Zeničanima to neće mnogo pomoći u svakodnevnoj borbi da normalno šetaju gradskim ulicama, bez straha da budu napadnuti. 

 

Općini prijavljeno 239 napada

 

Prema evidenciji Općine, za dvije godine i četiri mjeseca ukupno je «upisano» samo 239 prijava građana o napadima. Od njih, 51 je tražilo odštetu u ukupnom iznosu od 45.114 KM. U deset slučajeva zatražena je odšteta zbog napada na čovjeka, u četrnaest zbog napada na domaće životinje u vlasništvu, a u 27 slučajeva zbog napade i oštećenje vozila. Za sada je nadležni Općinski sud izrekao samo jednu pravosnažnu presudu za napad na jednu Zeničanku. 

 

Upetljali se stranci

 

Tokom protekla dva dana, emailovi vijećnika, federalnih i kantonalnih zastupnika, te medija  iz Zenice «zasuti» su pismima upozorenja iz nekoliko NVO iz Švajcarske, Austrije i Njemačke, koji «upozoravaju» na odredbe bh zakona (?) i napominju da se ne smije donijeti nikakva odluka koja bi štetila životinjama. Internet akcija prvedena je uz asistenciju domećeg udruženja «Šapa», a dušebrižnici iz EU poručuju da su «sprtemni dati stručnu pomoć i savjete», dok za sada niko ne nudi i finansijsku pomoć za gradnju azila za životinje. 

 

(Zenicablog, Avaz, Rtvze)