02 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 03 Decembar 2012 22:08

Dan osoba sa invaliditetom

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obilježili su danas svečanom sjednicom udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom. U Hotelu Zenica predstavnici 24 organizacije s prostora Zeničko-dobojskog kantona, koje se bave zaštitom i pravima invalida, razgovarale su o pristupačnosti svih društvenih sadržaja radi ravnopravnog uključenja osoba sa invaliditetom u sve sfere društvenog rada, života i uslužnih servisa društva.

 

- BiH, koja je jedna od potpisnica, nije provela ni jedno slovo Konvencije o izjednačavanju potreba osoba sa invaliditetom. Naša država uopšte ne provodi Strategiju za izjednačavanje osoba sa invaliditetom, u smislu obezbjeđivanja pristupačnosti obrzovanju, zdravstvu, sportu i rekreaciji, profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju, ravnopravnom sudjelovanju u javnom i kulturnom životu. Strategija obuhvata period od 2010. do 2014. i malo je vjerovatno da će biti pomaka u naredne dvije godine, - ocijenio je ovom prilikom

 

Mirsad Đulbić, predsjednik Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize u Zenici. Invalidima su konkretnu podršku obećali danas kantonalni premijer, Fikret Plevljak i predsjedavajući Općinskog vijeća Zenica, Nebojša Nikolić. Ovogodišnji dan osoba sa invalidetom obilježavaju Ujedinjeni narodi pod motom 'Uklanjanje prepreka radi omogućavanja društvene uključenosti i pristupačnosti za sve'.

 

U prostorijama Kluba paraolimpijskih sportova 'Baton' Zenica, održana je press konferencija povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Svoje projekte i brojne aktivnosti namijenjene ratnim vojnim invalidima u cilju unapređenja njihovog društvenog života predstavilo je rukovodstvo Kluba, a novinarima su se obratili i resorni kantonalni ministar, Ekrem Tuka i novoizabrani vijećnik, Elvir Purić, ratni vojni invalid.

 

- Svjetski dan osoba sa invaliditetom neki koriste kako bi skrenuli pažnju na status i brojne probleme, neki kritikuju nadležne, a mi smo odlučili govoriti o rezulatatima Kluba Baton, čija je osnovna svrha postojanja i rada koordinacija izmedju ratmih vojnih invalida i mogućnosti koje pruža grad i kanton. Brojne aktivnosti su organizovane u proteklom periodu u cilju animiranaja invalida rata: organizovanim redovnim posjetama pozorištu, muzeju, manifetsacijama u biblioteci, ugovorom sa multipleksom koji omogućava svim RVI da sa iskaznicom koriste usluge kina uz minimalnu participaciju, te redovnim turnirima u streljaštvu, stonom tenisu, biciklizmu i drugim sportovima, - istakao je predsjednik Kluba 'Baton', Amir Ismić.

 

Tokom zimskih mjeseci biće organizovana manifestacija 'Batonovi muhabeti', koja će svakih 15 dana okupljati u prostorijama u Radakovu goste iz javno-političkog i kulturno-vjerskog života grada. Izborni rezultat Elvira Purića, člana 'Batona' i prvog vijećnika Općinskog vijeća iz reda ratnih vojnih invalida, u Klubu paraolimpijskih sportova dočekali su s velikim oduševljenjem, jer je to potvrda da osobe sa invaliditetom mogu biti društveno itekako angažovane.

 

Rad Kluba paraolimpijskih sportova, koji je uz nabrojano do sada realizovao i brojne programe putovanja ratnih vojnih invalida, te humanitarne akcije, danas je pohvalio i kantonalni ministar za boračka pitanja Ekrem Tuka, napominjući kako je došlo vrijeme da se boračke organizacije i udruženja posmatraju i s aspekta njihovog rada i postignutih rezultata.

 

Za narednu sedmicu 'Baton' planira organizovati javnu prezentaciju Federalne strategije o izjednačavanju potreba osoba sa invaliditetom. /rtvze.ba/