28 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 01 Novembar 2012 18:28

Obilježen blagdan Svi sveti

Danas su udruge domovinskog rata općine Zenica, organizovano obišle spomen obilježja braniteljima i poginulim civilima hrvatske nacionalnosti, koji su u sjećanje na njih podignuti u Šušnju, Janjcu, Podbriježju, kao i Gradsko groblje u Crkvicama, gdje će biti položeni vijenci i zapaljene svijeće, povodom blagdana Svih svetih. Katolici širom svijeta obilježavaju danas blagdan Svih svetih, sjećajući se svojih najmilijih, tracionalno posjetom grobljima, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na spomenike i spomen obilježja. Mnogi su upravo tim povodom, posjetili rodnu Zenicu, susreli se sa sugrađanima i prijateljima i prisjetili se godina koje su prošle.

 

Svetim misama i molitvama za mrtve i svećenici su velikom broju bili prisutni na zeničkom gradskom groblju. – Mi vjernici katolici smatramo da su i naši pokojnici sveci, jer su nastojali u svom životu činiti ono što je Isus Krist tražio od svojih učenika. Slaveći te svece mi obilazimo grobove svojih pokojnika, prisjećajući se svega dobroga što su činili dok su bili živi. Ljudi iz različitih krajeva dođu na ovaj dan sjetiti se svojih pokojnika i na taj način ih oživjeti na trenutak i zahvaliti im za sve što su za života učinili za njih, - kaže vlč. Vladimir Pranjić, župnik u Crkvi Svetog Josipa.

 

Sa suzama u očima, mnogi Zeničani danas će provesti dan u sjećanju na svoje najbliže koji više nisu s njima. Sutra je za katolike i Dušni dan ili u narodu nazvana svetkovina duša, spomendan vjernih mrtvih, nastao na inicijativu sveca, benediktinskog opata Odilona. I uz ovaj blagdan, kao i za Dan Svih svetih, običaj je obilazak groblja i paljenje svijeća za pokojne.

 

S.Stević/RTVZE