26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 04 Juni 2013 20:21

Nogometna sezona u Zenici

Pregled protekle sezone nogometnih klubova sa područja Zenice.

 

Pri kraju takmičarske sezone 2012/2013 donosimo pregled postignutih plasmana svih klubova sa područja Zenice.

BH Telekom Premijer liga BiH (N/FSBiH)

NK Čelik Zenica je sezonu okončao na 4. mjestu sa istim brojem bodova kao i banjalučki Borac, koji je zauzeo treće mjesto na tabeli. Čelik se do zadnjeg kola borio za izlazak u evropsko takmičenje, no zbog lošijeg međusobnog skora je završio iza Borca.

Kantonalna liga ZDK

Ove sezonu je okončalo 8 klubova dok su 2 kluba prestali da se takmiče tokom sezone – OFK Zenica i NK Novi Šeher. Tetovski Borac je osvojio drugo mjesto, zenički Rudar treće, a Nemila šesto mjesto na tabeli.

 

Premijer omladinska liga BiH – juniori (N/FSBiH)

Kao omladinska ekipa premijerligaša NK Čelik Zenica, juniori se i ove sezone takmiče u Premijer omladinskoj ligi BiH pri čemu su, trenutno, nalaze na 10. mjestu. (Do kraja prvenstva ostaju još dva kola).

 

Premijer omladinska liga BiH – kadeti (N/FSBiH)

U kadetskoj kategoriji Premijer omladinske lige BiH, ekipa Čelika, trenutno, zauzima treće mjesto. (Do kraja prvenstva ostaju još dva kola).

 

Omladinska liga ZDK – juniori

U Omladinskoj ligi ZDK su se takmičile omladinske ekipe klubova čiji se seniori takmiče u Drugoj ligi FBiH – Centar te Kantonalnoj ligi ZDK. Od takmičenja su odustali OFK Zenica i NK Tempo Sport Zenica. U juniorskoj kategoriji prvak je, sa ubjedljivom prednošću, ekipa FK Rudar Zenica.

 

Omladinska liga ZDK – kadeti

U kadetskoj kategori zenički FK Rudar zauzeo je četvrto mjesto na tabeli.

 

Kvalitetna liga pionira i predpionira ZDK – pioniri

U ovom takmičenju takmičile su se ekipe predpionirskog i pionirskog uzrasta sa područja Zeničko-dobojskog kantona. U kategoriji pionira održana je završnica takmičenja nakon što su se iz grupe "A" plasirali FK Rudar Kakanj i NK Čelik Zenica, a iz grupe "B" NK Krivaja Zavidovići i FK Borac Jelah. Konačni pobjednik za takmičarsku sezonu 2012/2013 je ekipa FK Borac Jelah.

Plasman zeničkih ekipa u grupi "A": Čelik drugo mjesto, Tempo Sport treći, Rudar Zenica peto mjesto.

 

Kvalitetna liga pionira i predpionira ZDK – predpioniri

Konačni pobjednik je ekipa NK Vareš.

Plasman zeničkih ekipa u grupi "A": Tempo Sport drugi, Čelik četvrti,  Rudar Zenica peto mjesto

 

Ženska nogometna liga FBiH (NSFBiH)

Ekipa ŽNK Čelik Zenica je igrala u ženskoj nogometnoj ligi FBiH. U konkurenciji od šest klubova zauzela je treće mjesto na tabeli. Od naredne sezone kreće takmičenje u jedinstvenoj Ženskoj nogometnoj ligi BiH, u kojoj je ekipa ŽNK Čelik Zenica izborila pravo učešća.

 

 

E. Imamović za Zenicablog