28 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 08 Februar 2013 22:21

KŽK Čelik: potrošen milion KM

 Nakon što ni nakon deset dana nisu uspjeli osigurati radne dozvole za svoje inozemne igračice, zbog čega je Terenski ured za strance izdao rješenje o napuštanju države za šest košarkašica iz Srbije i Crne Gore, vodstvo zeničkog Čelika jučer se ponovo narugalo pravnoj državi i bh. sportu. Aktuelni bh. prvak i osvajač Kupa sinoć je, naime, trebao igrati svoju domaću utakmicu 20. kola regionalne lige. No, kako bi izbjegli novu posjetu službenika Ureda za strance, odlučili su, u najvećoj tajnosti, da mađarski Pečuh ugoste u - Slavonskom Brodu (Hrvatska)?!

 

- Odlučio sam da idem s ekipom, jer ne želim sudjelovati u tome. Ne znam kome je takva ideja mogla pasti na pamet. Pored toga, već su nas napustile Rada Vidović i Tijana Rus, a odlazak je najavila i Ivona Bogoje - kaže nam trener Čelika Eldar Durmić.  On je, nakon što su ekipu prethodno napustili tim-menadžerka Nina Grabovac i kondicioni trener Elvir Krehmić, bio i jedini preostali član stručnog štaba. Durmića, koji je i jedini trener uopće u klubu, pitali smo znači li to da će i on napustiti Čelik.

 

- Ne znam, ali ću svakako otići do kluba i vidjeti šta i kako dalje - kaže Durmić. Pokušali smo stupiti u kontakt i s vršiocem dužnosti direktora Bahrudinom Kokićem, koji se javio na mobilni telefon, ali kada je čuo ko ga zove, nastupio je potpuni muk. A direktor Kokić mogao bi, prije svega javnosti, objasniti kako su uspjeli u protekle dvije i po sezone "spiskati" skoro milion maraka, a igračicama dugovati približno 150.000 KM te ostati bez kompletnog omladinskog pogona. Samo u toku ove sezone, prije najnovijih problema, otišlo je devet igračica. Mogli bi Kokić i predsjednik Senad Huseinagić odgovoriti i na pitanje kako su, prema našim saznanjima, jednom slovenskom državljaninu predali skoro 220.000 KM, koje sada pokušavaju "iščupati".

 

- Radi se o klasičnoj "piramidi", jer im je čovjek prezentirao kako oni samo trebaju uložiti novac, koji će im, uz velike bonuse, biti vraćan u naredne četiri godine. Isti model ponuđen je ostalim učesnicima regionalne lige, ali ga niko nije prihvatio. Samo su oni nasjeli - kaže nam, pod uvjetom anonimnosti, dobro upućeni sagovornik. Navodno su za spomenuti novac kreditno kod banaka zadužena neka zenička javna preduzeća, koja će, s obzirom na to da je propast klub izvjesna, morati plaćati igre vodstva Čelika.  Odlukom Općine Zenica, košarkašice, košarkaši i rukometaši Čelika sponzorirani su sa po 60 besplatnih termina mjesečno za treninge i dvije utakmice u Areni. To je privilegija koju, skoro sigurno, nemaju klubovi ni u jednom bh. gradu. Pored toga, saznajemo da je ŽKK Čelik od Općine prošle godine dobio 100.000 KM, a u januaru ove godine dodatnih 30.000 KM. Sada su, kako nam kaže naš sagovornik, da bi izbjegli prijem poštanskih pošiljki i tužbi, navodno čak promijenili i adresu kluba!


V.Begunić -Dnevni Avaz