27 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 25 Juni 2012 06:08

Zeničani napustili turnir

Igrači Invalidskog odbojkaškog kluba Bosna iz Zenice odbili su učestvovati na Međunarodnom turniru u holandskom gradu Oud-Kastelu, nakon što su u dvorani u tom gradu primjetili da domaćini tolerišu da klub iz Banja Luke nastupi pod zastavom Srbije i sa oznakom «Banja Luka, Srbija». Predsjednik upravnog odbora kluba Ferhad Šehić nam je potvrdio da su Zeničani došli sa namjerom da nastupe na turniru, nakon što su prethodno u tri navrata dobili uvjeravanja da je geografska i politička netačnost ispravljena.

- Još u martu smo na spisku primjetili da učestvuju «takmičari iz Srbije, te na naš upit koji je od pobrojanih klubova iz Srbije, rečeno nam je Banja Luka. Tražili smo da to isprave i tokom aprila, maja i juna smo dobijali dokumente na kojima je stajalo «Banja luka, Republika Srpska, Banja Luka – bosanski Srbi ili samo Banja Luka, na što smo pristali. Na kraju, ispostavilo se da su nas dva mjeseca lagali oko učesnika turnira, tvrdi Šehić.

 

On navodi da im je poznato i da banjalučki igrači nastupaju za reprezentaciju Srbije, ali to je njihov izbor, jer imaju vjerovatno dvojno državljanstvo.

 

- Međutim, kad smo došli u dvoranu, vidjeli zastavu Srbije i njihov znak, kao i da Banjalučani imaju natpise da dolaze iz Srbije, zatražili smo prepravke ili napuštamo. Banjalučani su se povukli u svlačionice, izašao je samo jedan njihov predstavnik, koji se pravdao da imaju takve trenerke, da sad nemaju drugu opremu. Onda smo domaćinima rekli da odlazimo i da nećemo nastupiti na tom turniru, kazao nam je Šehić.

 

Uprava IOK Bosna uputila je pismo bh. Ministarstvu vanjskih poslova, ambasadi Holandije, te ECVD-u, Međunarodnom odbojkaškom komitetu za invalide, kojima ih upoznaje sa teškim prekršajima međunarodnih propisa na ovom turniru.