28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 24 Juni 2012 20:34

Ženska košarka na izdisaju

Ženska košarka u Bosni i Hercegovini je na izdisaju, zaključak je učesnika sastanka koji je održan u prostorijama ŽKK Jedinstvo u Tuzli. Tome je, tvrde učesnici, predstavnici šest klubova (Jedinstvo BH Telecom, Čelik, Brčko Distrikt, Sloboda, Banovići, Rudar Sport), najviše kumovao maćehinski odnos Košarkaškog saveza BiH prema ženskim kolektivima i reprezentaciji.

 

- Žao mi je što se na sastanku nisu pojavili i ostali pozvani klubovi, jer se ovo tiče svih nas. Konačno je vrijeme da se neke stvari pomjere sa mrtve tačke i da čelnici Saveza počnu razmišljati o ženskoj košarci - kazala je Mara Lakić-Brčaninović, direktorica Jedinstva BH Telecoma. Iako se može pohvaliti višedecenijskom tradicijom i sjajnim rezultatima, Košarkaški savez BiH u ovom trenutku nema nijednu žensku reprezentaciju?

 

- Sigurno imamo najkvalitetniju juniorsku selekciju u regionu, ali ona se ne okuplja niti bilo ko razmišlja o tim igračicama. Izračunao sam da su troškovi za šest mečeva ženske selekcije jednaki godišnjoj zaradi jednog sudije. To nisu velika sredstva, ali nijedna ženska selekcija se ne okuplja. Ovo je prijelomni trenutak da se nešto promijeni - istakao je Miloš Dupalo iz Slobode. Njegov kolega iz zeničkog Čelika Senad Huseinagić također je potvrdio lošu komunikaciju na realciji klubovi - Savez.

 

- Sva komunikacija svela se na opomene, upozorenja i prijetnje koje nam stižu s njihove strane. I to, po pravilu, kada od nas trebaju naplatiti novac. Njihove obaveze prema nama ravne su nuli - tvrdi Husejinagić. Šemsudin Ahmetbašić, direktor ŽKK Brčko Distrikt, naglašava:

 

- To je čista diskriminacija spolova! Više puta sam tražio da Razija Mujanović u Savezu predstavlja Brčko Distrikt, jer je iz tog kraja, ali ljudi u Savezu, jednostavno, ne daju tamo prići! Jedini trenuci kada nam se obraćaju su kada trebaju od nas naplatiti kotizacije ili neke kazne.

 

Učesnici sastanka u Tuzli istakli su da se problemi trebaju rješavati postepeno. Prvi korak je formiranje udruženja premijerligaša, koje bi u dogledno vrijeme preuzelo obavezu organizacije domaćeg takmičenja. Također, poručeno je da KSBiH u što skorije vrijeme započne akciju okupljanja svih reprezentativnih ženskih selekcija.

 

E.M./D.Avaz