04 Decembar 2020
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 10 Avgust 2014 01:43

Bh.haker krao u SAD

Policija u gradu Klintonu u Sjedinjenim Američkim Državama pokrenula je istragu protiv zasad nepoznatog lica koje je u BiH pokušalo izvršiti bankarsku krađu u visini od 2.500 američkih dolara. Prema navodima klintonske policije, američki građanin je koristeći bankomat u lokalnoj prodavnici digao iznos od 40 dolara. Istog dana, iz njegove banke mu je stiglo obavještenje da je neko u BiH koristeći podatke s njegove kartice pokušao kupiti robu u vrijednosti od 2.425 dolara.

 

Kako je navedeno, transakcija od 40 dolara obavljena je 5. avgusta u 7.22 ujutro, a pokušaj transakcije u vrijednosti od 2.425 dolara zabilježen je u BiH istog dana u 15.09. Banci se transakcija učinila sumnjivom jer im je bilo teško povjerovati da bi se vlasnik kartice u tako kratkom vremenu mogao zateći u BiH, skoro 10.000 kilometara od Klintona, pa je zaustavljena prije realizacije. U Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH danas nam je potvrđeno da im se do sada niko iz SAD nije obratio povodom ovog slučaja.Nezvanično smo saznali da je u ovakvim slučajevima uobičajeno da lokalna policija u SAD prvo obavijesti centralu Interpola u Vašingtonu, a da onda Interpol traži pomoć bh. vlasti.

 

Uobičajeno je da taj postupak traje sedam do osam dana prije obavještenja BiH. U Udruženju banaka BiH su nam rekli da postoji mogućnost da su hakeri iz BiH upali u bazu podataka neke od kompanija koja čuva tajne podatke u Americi, i da iskoristili informaciju o kreditnoj kartici za pokušaj krađe novca. "Nekoliko puta smo vodili kampanje i upozoravali javnost da paze na mogućnost krađe novca s kompromitovanih kreditnih kartica. Čim primijete nešto sumnjivo treba da obavijeste matičnu banku, da se kartica poništi", naveli su oni.