29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 11 Avgust 2014 05:50

Pogoršana sigurnosna situacija

U informaciji o stanju bezbjednosti na području Zeničko-dobojskog kantona koju je na sjednici Vlade ZDK podnio Rifat Delić, ministar unutrašnjih poslova, konstatovano je da je sigurnosna situacija generalno narušena u prvoj polovini 2014. Godine. Temelj za takvu ocjenu nalazi se u nizu događaja koji su obilježili ovaj period, a među niima su svakako najznačajniji protesti građana u februaru te katastrofalne poplave i klizišta u ZDK koji su značajno doprinjeli nestabilnosti sigurnosne situacije.

Informacija je na sjednici Vlade usvojena, a tokom rasprave izraženo je zadovoljstvo značajnim smanjenjem broja prekršaja koji se odnose na omalovažavanje policijskih službenika u odnosu na prethodne godine. Ukazano je na potrebu intenzivnijeg nadzora nad drutvenim dobrima, a posebno šumskim površinama koje su vrlo često meta ilegalne sječe. Porast naplativosti saobraćajnih prekršaja (ponajviše prekoračernja brzine koju bilježe radari) od strane stranih vozača takođe je jedan od pozitivnih pomaka.

(Kompletnu informaciju o bezbjednosti na ZDK u prvih šest mjeseci ove godine objavljujemo u prilogu)

Vlada ZDK je prihvatila i Odluku kojom su odobrena sredstva Općini Zenica a za sufinansiranje projekta „Stambeno zbrinjavanje porodica naselja Topčić Polje čiji su stambeni objekti oštećeni i zatrpani riječnim nanosima i poplavama“. Za ovu namjenu Kanton će izdvojiti80.000 maraka, a na osnovu Protokola koji su donatori potpisali sa Općinom Zernica.

Između ostalog donesen je Plan transformacije JU „Dom-porodica“ Zenica 2014-2016 kao mjera provedbe dokumenta „Politike zaštite djece bez roditeljskog staranja i porodicom pod rizikom od razdvajanja FBiH“. Ovim Planom JU „Dom-porodica“ će biti razvijana kao multifunkcionalna ustanova za pružanje usluga socijalne zaštite za ranjive kategorije djece i drugih osoba u lokalnoj zajednici , a sa ciljem ostvarivanja općeg interesa države u sferi socijalne zaštite.