19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 29 Novembar 2014 04:48

Privatnici preuzimaju dio A1?

Dok se u susjednoj Hrvatskoj već mjesecima u javnosti vodi široka rasprava o finansijskim efektima monetizacije autocesta, u BiH je skoro neprimjetno donesena odluka da jedan dio autoputa, dionica Doboj-Jug - Žepče, bude realiziran putem koncesije kao modela finansiranja gradnje. Vlada FBiH nedavno je usvojila odluku o otpočinjanju ovog postupka. No, osim što iz ove institucije poručuju da će realizacija projekta imati „dugoročne efekte“, još su nepoznate konkretne cifre koje bi potvrdile da država prepuštanjem projekta privatnicima vuče ispravan potez.

 

Odgovore na to kako je donesena ova odluka, jesu li vođene javne rasprave, finansijskim efektima koje će država ostvariti... zatražili smo u „Autocestama FBiH“. No, i nakon skoro dvije sedmice čekanja, s obzirom na to da su se pravdali da se radi o kompleksnoj temi, iz ovog preduzeća ostali smo bez konkretnih odgovora. Kazali su nam tek da je urađena analiza idejnog projekta, koja je pokazala da je moguće optimizirati trasu i „napraviti značajne uštede“.

 

- Da bi zadržali samoodrživ model finansiranja, prevazišli finansijska ograničenja u BiH te osigurali nastavak gradnje autoceste na koridoru 5C, „Autoceste FBiH“ u ime Vlade FBiH prošle godine potpisale su ugovor s Međunarodnom finansijskom korporacijiom (IFC) za Evropu i srednju Aziju o savjetodavnim uslugama u vezi s izgradnjom dionice Doboj -  Žepče - kazali su u ovom preduzeću. Ustvrdili su i da su uvaženi zahtjevi lokalne zajednice, a da će se postupak i način dodjele koncesije izvršiti putem međunarodnog javnog poziva.

 

- Ugovor o koncesiji strukturirat će se kao koncesija bazirana na dostupnosti, pri čemu će ulaganja koncesionara tokom projektovanja i gradnje biti otplaćivana u fazi upravljanja putem uplate raspoloživosti od cestarine i prihoda JP „Autoceste FBiH“ - kazali su nam u ovoj kompaniji, dodajući da je objavljena namjera o raspisivanju tendera za koncesiju i dostavljena investitorima. Eldin Karić, direktor Antikorupcijske mreže „Account“, kaže da ovakve strateške odluke nisu nešto što može donijeti jedan ministar ili direktor javnog preduzeća, već da se o njima treba raspravljati u parlamentarnim klupama.

 

- Nijedan prijedlog ne treba dočekati na nož, ali postoje procedure koje se trebaju provesti. U svakom slučaju, onaj ko to zagovara treba ponuditi argumente, kojima onda i štiti sebe te izbija argumente nekome ko nije za takvo rješenje. Transparentnost omogućava da javnost bude svjesna da nema malverzacija - kazao nam je Karić.

 

AVAZ