19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 21 Novembar 2014 18:40

Imaćemo 102 km autoputa

Ukupno 102 kilometra, odnosno 35 posto cjelokupnog Koridora 5C u Federaciji Bosne i Hercegovine bit će završeno i pušteno u promet do kraja godine, navode iz Autocesta FBiH. Do sada su završene poddionice: Kakanj – Bilješevo, Tunel 1. mart, Drivuša – Gorica, Sarajevo sjever – Sarajevo zapad (Butila – Vlakovo) i dionica Sarajevo zapad - Tarčin. U ovom ciklusu izgrađeni su i prvi kilometri autoceste na jugu zemlje – od petlje Međugorje do međunarodnog prelaza Bijača. Ovom dionicom BiH je povezana sa evropskom mrežom puteva. 

 

"Trenutno je ostalo aktivno sjeverno gradiliše Svilaj – Odžak, koje će do kraja godine biti završeno, ali puštanje u promet zavisit će od izgradnje međunarodnog mosta na rijeci Savi", ističu iz Autocesta FBiH. Koliko za državu znači izgradnja autoputeva dovoljno svjedoči podatak da svaka konvertibilna marka uložena u izgradnju autoceste osigurava dodatnih 2,3 KM prihoda pratećih djelatnosti.

 

"U prošloj godini projekat izgradnje Koridora 5C je bio glavni pokretač privrede u našoj zemlji. JP Autoceste FBiH je zabilježilo 472 miliona investicija, dok za ovu godinu investicije iznose 567 milion maraka. Intenzivna izgradnja Koridora 5C znatno utječe na bruto društveni proizvod (BDP) u Federaciji BiH, a time i na rast zaposlenosti, ekspanziju građevinskog sektora, te veću proizvodnju i prodaju potrebnog građevinskog materijala", navode iz Autocesta FBiH. Izgradnjom autoceste angažovano je oko 5.000 radnika iz 90 domaćih kompanija. Autoceste FBiH su pokrenule novi investicioni ciklus za dodatnih 80 kilometara autocesta. 

 

"Prvi ugovor koji smo potpisali za nastavak izgradnje prema sjeveru jeste Drivuša – Klopče. Početkom naredne godine bit će potpisan ugovor za drugu poddionicu Klopče – Donja Gračanica. Riječ je o deset novih kilometara. Godina 2015. će donijeti i nove kilometre Koridora 5C na krajnjem jugu naše zemlje, od petlje Međugorje do Počitelja, za koju su osigurana finansijska sredstva. Vlada Federacije BiH je usvojila Odluku o pristupanju dodjeli koncesije za dionicu Doboj jug – Žepče na autocesti Koridora 5C dužine 39 kilometara. Projekat će se realizirati putem koncesije kao modela finansiranja izgradnje", navode iz Autocesta FBiH. 

 

Detaljan pregled svake dionice na mapi možete pogledati na ovom linku.

 

"Ukoliko nastavimo ovim intenzitetom, uz održiv model finansiranja izgradnje autoceste, Koridor 5C kroz Federaciju BiH bi mogao biti završen do 2020. godine", istakli su iz Autocesta FBiH.