29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 10 Septembar 2014 03:22

Uključivanje Roma u obrazovanje

Povodom nove školske godine 2014/15 u tri osnovne škole u Ze-Do Kantonu, uključene u projekat "Uključivanje i obrazovanje Roma u BiH, 2013-2015“,  upriličena je promocija obrazovanja i postignutih rezultata u prvih sedamnaest mjeseci. Iako su ostvareni značajni rezultati, cilj projekta je uključivanje što većeg broja romske djece u redovan obrazovni proces.


U predhodnoj školskoj godini 2013/14, 20 djece je upisano i uspješno završilo prvi razred. Organizirano je 1460 dodatnih časova za djecu ranjivih kategorija koje je pohađalo 193 djece. Podjeljeno je 546 užina. Pružena je podrška za 38 osoba u izradi ličnih ili drugih dokumenata i/ili ostvarivanju određenih socijalnih prava. Također je podjeljeno 456 prehrambeno-higijenskih paketa za najugroženije romske porodice.


Učenici su djelili promotivni materijal i predstavili svoje radove tokom protekle školske godine i ukazali koliko je važno da sva djeca ostvare svoje pravo na kvalitetno obrazovanje bez obzira na nacionalnu, religijsku, rasnu ili bilo koju drugu pripadnost. Pored učenika, učestvovali su i  nastavnici razredne nastave, socijalni radnici i Romi medijatori koji im svakodnevno daju svoju podršku.

 

Uključivanje romske djece u obrazovni proces rezultat je rada projekta koji implementira Caritas Švicarske i Asocijacija za razvoj LEDA „Uključivanje i obrazovanje Roma u BiH, 2013 – 2015“. Vlade Švicarske i Lihtenštajna i Fondacija Medicor su se opredijelile da, zajedno sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Ze Do kantona  unaprijede položaj djece romske nacionalnosti i njihovu integraciju u društvo. Primjenjuje se inovativni model integriranog  pristupa rada sa djecom, roditeljima i nastavnicima u školama.

 

Radi boljeg savladavanja nastavnog gradiva, za djecu je omogućen model organizacije 12 dopunskih časova sedmično uz dodatno osoblje u školama - nastavnike razredne nastave, Roma medijatore i socijalne radnike. Posebna pažnja je posvećena radu sa roditeljima tako da je u prethodnom periodu realizovano pet tematskih roditeljskih sastanaka i dva seminara za nastavno i projektno osoblje na teme: „Obrazovanje za društvenu pravdu“ i „Rodna senzibilnost“.