19 Januar 2022
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 01 April 2013 09:38

Dan autizma

 

Na osnovu Rezolucije UN-a iz 2007. godine, i ove godine se 2. april u svijetu obilježava kao Dan autizma.  EDUS-Edukacija za sve ove godine, Svjetski dan autizma obilježava reklamnom kampanjom "Iako te ne gledam, vidim te. Vidiš li ti mene?", koja od javnosti traži razumijevanje autizma, ali, prije svega, sagledavanje osoba koje ih imaju u njihovoj cjelosti, a ne samo kroz prizmu poremećaja. 

 

U našoj zemlji najveći broj djece s autizmom provode život izolovani od društva i u potpunoj ovisnosti od porodice. Mnogi od njih nikad ne nauče ni osnovne načine komunikacije. S obzirom na nepostojanje zvaničnih mehanizama rane intervencije i kvalitetne podrške obrazovnom sistemu, nekolicina nevladinih organizacija koja pomažu djeci s poteškoćama u razvoju su jedini izraz društvene brige za ovu djecu. 

 

U okviru svog programa i gotovo isključivo uz pomoć međunarodnih organizacija, EDUS osigurava ranu intervenciju i obrazovanje po najvišim svjetskim standardima za više od 100 djece, od kojih je najveći broj s autizmom. 

 

Pri tom se također zalaže za iznalaženje sistemskog rješenja za pomoć ovoj i djeci s ostalim razvojnim poremećajima u cijeloj zemlji, čime bi se prestala kršiti njihova osnovna ljudska prava na razvoj, obrazovanje i učešće u društvenom životu i ova djeca postala ravnopravna s djecom tipičnog razvoja. 

 

Povodom Svjetskog dana autizma, uz pomoć "Cinema City" i Udruge Pomozi.ba, za djecu iz EDUS-ovog programa organizovan je zabavni program i projekcija crtanog filma. 

 

"EDUS" ("Edukacija za sve") je neprofitna, nevladina organizacija koja razvija i unapređuje obrazovanje i podršku djeci sa i bez poteškoća u razvoju, partnerstvom sa vladinim, nevladinim i profitnim sektorom, kroz edukaciju, informiranje i podizanje svijesti javnosti. 

 

Autizam je neurorazvojni poremećaj koji značajno utiče na sposobnost komunikacije i socijalne interakcije, a karakterističan je i po stereotipnom i repetitivnom ponašanju. Incidencija ovog poremećaja se povećava iz godine u godinu-u posljednjim izvještajima iz SAD-a, (relevantnim i za ostale zemlje, s obzirom da je autizam gotovo ujednačeno zastupljen svugdje u svijetu) , tvrdi se da čak 1 u 50 djece školske dobi (2 posto) ima smetnje koje ukazuju na postojanje poremećaja iz autističnog spektra, što opravdava ocjenu svjetske organizacije "Autism Speaks" da, iako se ne radi o bolesti, nego poremećaju, autizam poprima razmjere epidemije.

 

Smatra se da će ove i narednih godina u svijetu biti više djece sa dijagnozom autizma nego raka, dijabetesa i AIDS-a zajedno. 

 

Iako je npr. za osobe s autizmom karakteristično izbjegavanje direktnog pogleda, njihova percepcija nadmašuje uobičajenu, i po obimu i po preciznosti. Osobe s autizmom se često nazivaju "autistima" što je pogrešno i nepravedno, jer cijelu njihovu ličnost reducira samo na poremećaj. 

 

Iako naučnici još uvijek nisu precizno utvrdili uzroke autizma, već dvadesetak godina se intenzivno radi na pronalaženju najefikasnije terapije i modela obrazovanja, sa veoma dobrim rezultatima. 

 

Pri tom se težište stavlja na ranu biheviorističku intervenciju i prilagođavanje školskih sistema edukativnim potrebama djece s autističnim poremećajem, kojoj klasični sistem podučavanja ne odgovara, saopćeno je it organizacije Edus.