26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 19 Decembar 2012 07:37

CCI: o plastičnim kesama

 

Centri civilnih inicijativa i Centar za razvoj i podršku, u okviru projekta smanjenja korištenja plastičnih kesica u BiH, koji finansira Evropska unija, postavljaju štandove u gradovima širom zemlje u cilju osnaživanja svijesti građana o potrebi očuvanja čiste životne sredine smanjenjem upotrebe plastičnih kesica. Bili su i u Zenici. U Bosni i Hercegovini godišnje se upotrijebi više od milijardu plastičnih kesa koji u prirodi razgrađuju stotinama godina. Prosječan potrošač mjesečno dobije 25 plastičnih kesa, a da ih uopšte ne zatraži, rezultati su istraživanja koje je proveo Centar civilnih inicijativa.

 

Stoga su besplatna distribucija tankih plastičnih kesa i niska ekološka svijest doveli do toga da smo najzagađenija zemlja u okruženju po broju odbačenih plastičnih kesa u prirodi, kaže Alma Tihić, koordinatorica Centra za razvoj i podršku iz Tuzle, pojašnjavajući ciljeve kampanje koju je pokrenuli Centri civilnih inicijativa.  U saradnji sa entitetskim ministarstvima CCI se nada da će od iduće godine biti uvedena obaveza plaćanja naknade za plastične kese u trgovinama.

 

Građani su danas imali priliku uputiti razglednicu sa prikazom zagađenja životne sredine plastičnim kesama, nadležnim ministarstvima I time podržati aktivnosti CCI-a. Zauzvrat su dobili platnene cekere.

 

Prošle godine, nadležna ministarstva u oba bh. entiteta, na inicijativu nevladinog sektora, počela su da tragaju za rješenjem ovog problema u BiH. Zaključeno je da se dugoročno mora raditi na podizanju ekološke svijesti građana, a da se odmah mora djelovati uvođenjem naknade na tanke plastične kese, kojom bi se destimulisalo njihovo masovno i jednokratno korištenje i postigli brzi i efektni rezultati. Zamišljeno je, kaže Tihić, da prikupljena sredstva na ovaj način budu usmjerena u fondove za zaštitu životne sredine i korištena za različite okolišne projekte. /B.K. - rtvze/