27 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 20 Decembar 2012 07:13

Savjetovanje na Institutu

 

U prostoru Metalurškog instituta „Kemal Kapetanović“ u Zenici održano je Međunarodno savjetovanje o unapređenju regionalne naučno-istraživačke saradnje između Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine. Uz prezentaciju dosadašnjih rezultata i dostignuća u oblasti nauke u obje zemlje, ovom prilikom biće predstavljena iskustva dosadašnje saradnje između dvije države, kao i mogućnosti njenog daljeg unapređenja.

 

- U okviru cjelokupne saradnje Bosne i Hercegovine i Slovenije, saradnja na planu nauke i istraživanja jedna je od najznačajnijih, jer to je oblast u kojoj se stvaraju nova rješenja kako bi privreda bila konkurentnija na tržištu, ističe Andrej Graseli, ambasador Republike Slovenije u našoj zemlji.

 

Ocjenjujući da je naučno istraživačka saradnja između naših država od rata do danas dobro razvijena, ambasodor Graseli, napominje da je u mjeriteljstvo, kao najveći projekat na ovom bilateralnom planu, Slovenija proteklih godina donirala oko 1 milion eura, a oko 800.000 eura planira uložiti narednih godina u područje naftnih derivata, te da je i u okviru saradnje Evropske unije u toku  mnogo značajnih projekata. Rezultati ove saradnje već su se pokazali u sferi proizvodnje, što je i najvažnije, jer bez nje ni nauka nema pravu bazu.

 

Tokom skupa predstavljena je i Monografija zeničkog Instituta „Sve naše godine“ , izdata  povodom 50 godina rada i postojanja Metalurškog instituta „Kemal Kapetanović“.