20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 19 Juni 2012 12:26

Počinje gradnja ragbi stadiona

Na Kamberovića polju u Zenici za mjesec dana trebala bi početi izgradnja prvog ragbi stadiona u Bosni i Hercegovini, potvrdio je za eKapiju Semir Mahić, potpredsjednik Ragbi saveza BiH. Ideja koja se rodila prije nekoliko godina konkretizovana je prošle sedmice nakon sastanka sa upravom zeničkog ArcelorMittala koja je donirala 15 tona građevinskog materijala.  Istovremeno, Federalno ministarstvo kulture i sporta za ove namjene odobrilo je 15.000 KM, dok je općina Zenica izgradnju stadiona za ragbi uvrstila u strategiju razvoja, te će svake godine za projekat izdvajati 15.000 KM.


"Prikupili smo novac i materijal radove koji bi trebali početi najdalje za mjesec dana. Izgradnja kompletnog stadiona podijelili smo na dvije faze. Prvi dio izgradnje obuhvatit će izgradnju kvalitetne dreneže te ograde oko terene, što će prema premjerima koštati oko 100.000 KM. Do sada smo prikupili polovinu tih sredstva", kazao je Mahić.

Druga faza radova uključivat će izgradnju tribina i adaptacija baraka koja nalazi u neporednoj blizini terena u sportske svlačionice. Ragbi stadion će se graditi na lokaciji Plandilo na Kamberovića polju, u blizini drugih sportskih sadržaja (dvorane, nogometnog stadiona, drugih terena), a zemljište za ovu namjenu dodijelila je općina Zenica.

Idejno rješenje za projekat uradila je firma a.g. Sims Zenica, koja bi trebala raditi i glavni projekat. Glavnog izvođača još nisu izabrali, ali smo u pregovorima sa firmom ITC Zenica.

Ragbi se u Bosni i Hercegovini počeo igrati prije 40 godina, u periodu nakon rata pao je u zaborav, dok u posljednje dvije godine doživio veliku ekspanziju. Došlo je do osnivanja novih ragbi klubova u Mostaru, Tešnju, Derventi, koji uz postojeće klubove u Zenicu, Sarajevu, Vitezu, Zavidovićima, Tomislavgradu intenzivno rade na popularizaciji ovog sporta.

Izgradnja stadiona u Zenici dodatno će ohrabriti pozitivne rezultate ragbijaša u posljednih nekoliko godina."Mislim da će ovo korak od hiljadu milja. Ove godine naša se seniorska ekipa uspjela plasirati grupu više. Očekujemo uz kvalitetne pripreme i nove sadržaja kroz narednu grupu jednostavno prošetamo",istilče Makić.

On objašnjava da je ragbi specifičan kontakt sport, u kojem su povrede česte, ekipe moraju brojati oko 40 članova, a pauza između utakmica mora biti 48-satna. Evropsko prvenstvo se igra dvije godine, slično kvalifikacijama u nogometu, a pobjednik grupe prelazi u višu grupu.

Razvoju ragbija u BiH doprinijela je i konsolidacija redova u Upravnog odboru Ragbi saveza BiH, na čelu sa poslanikom Parlamentu BiH Šemsudinom Mehmedićem na čelu, te članovima uglednim pojedincima iz privrednog života BiH.

 

eKapija