29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 25 Novembar 2014 03:31

Kreditno-garancijski fond ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona raspisala je novi javni poziv za korištenje sredstava iz "Kreditno - garancijskog fonda Vlade ZDK", a korisnici te kreditne linije mogu biti privredna društva koja se bave proizvodnjom ili proizvodno-uslužnom djelatnošću na području Zeničko-dobojskog kantona. Ukupno raspoloživi novčani fond za davanje kredita iznosi 1,5 miliona KM, a kreditni fond funkcioniše s revolving mehanizmom i iz vraćenih sredstava se odobravaju novi krediti.

 

Do sada je po ovom osnovu na području ZDK-a plasirano 19 kredita u iznosu od 1.540.000 KM, sa visinom pojedinačnih kredita od 40.000 do 100.000 KM.  Krediti se odobravaju na period od četiri godine, u koji je uključen i grejs period u trajanju od 24 mjeseca, a visina kamatne stope na odobrene kredite trenutno iznosi 2,689 posto. 


Kreditno-garancijski fond se pokazao kao vrlo uspješan instrument usmjerenog ekonomskog razvoja Vlade Zeničko-dobojskog kantona, putem kojeg se privrednim društvima osigurava lakši i jefitiniji pristup kapitalu, a nije bilo nikakvog stvarnog troška, jer su sredstva deponovana u Investiciono-komercijalnoj banci Zenica. 

 

Efekti Fonda su vrlo značajni i prema podacima, koji su prikupljeni iz kreditnih zahtjeva privrednih subjekata kojima su odobreni krediti, otvoreno je 49 novih radnih mjesta i zadržana 544 postojeća radna mjesta.  Svi do sada postignuti efekti Kreditno-garancijskog fonda Vlade ZDK nedvojbeno potvrđuju da je ovo izvanredan instrument 

usmjerenog ekonomskog razvoja i da je potrebno iznaći dodatna novčana sredstva u budžetu Zeničko-dobojskog kantona da bi se ovaj projekt nastavio i proširio.