20 Juli 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 01 Decembar 2014 01:15

Energetska efikasnost u KBZ

U razgovorima predstavnika Vlade Zeničko-dobojskog kantona sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) začeta je ideja o realizaciji projekta energetske učinkovitosti na objektima Kantonalne bolnice u Zenici. Smatra se tro jednim od načina izlaska iz teške , prije svega materijalne, situacije u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

 

Naime, realizacijom ovog projekta po ESCO sistemu ostvarile bi se velike uštede na proizvodnji i potrošnji energije u bolnici. Zbog toga je u Vladi Zeničko-dobojskog kantona održan prvi radni sastanak (27.11.2014.) na projektu ESCO-a (Energi service company) Kantonalne bolnice u Zenici i to između konsultanata (CETEOR-GMC-CMS) i Projektne implementacione jedinice (PIU) – ESCO klijenata (KB Zenica). Ovaj sastanak je nastavak aktivnosti započetih u uredu EBRD-a - u Sarajevu kojim je podržana ideja projekta energetske učinkovitosti Kantonalne bolnice u Zenici.

 

Projekt bi se realizovao po fazama od kojih je prva energijski pregled koji će trajati dva mjeseca i dati sve neophodne parametre kako o izvorima, količinama i sistemu, tako i o potrebama i optimalnom načinu korištenja energetskih resursa. Slijedi priprema javnog poziva koji objavljuju konsultanti, a ESCO prati projekt od ugovaranja do završetka. Potrebno je ukupno 14 mjeseci za izradu kompletnog ESCO plana.

 

CETEOR-Centar za tehnološki i okolinski razvoj je jedan od konsultanata EBRD-a koji provodi detaljan energetski audit koji je osnova svih daljih poslova na izradi konačne varijante energetskih ušteda na jednom objektu. Pored CETEORA kao konsultanti su angažovani GMC i CMS,kao tehničke i pravne konsultantske kompanije. 

 

Suština kompletnog projekta je ta da bi EBRD podržala realizaciju posla na taj način da kroz sredstva financijske podrške javnom i privatnom sektoru u oblasti ušteda energije plasira na način da se finansira realizacija energetske učinkovitosti, a da se usluge finansijera naplaćuju iz ostvarenih ušteda energije.

 

Procjenjuje se da bi moguće uštede svih vidova energije u KB Zenica mogle biti između 40 i 50 posto. Evropska banka za obnovu i razvoj bi realizaciju ovog projekta podržala sa 10 miliona KM.

 

Prvi radni sastanak na kojem su učestvovali predstavnici Vlade ZDK, Kantonalne bolnice te  financijski  i pravni stručnjaci – konsultanti projekta je završen obilaskom Kantonalne bolnice Zenica.