20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 29 April 2013 01:09

Novosti iz Nobela i Atlantica

 

Revolucionarni proizvodi iz Francuske: Bojleri bez kamenca sa dijamantnim premazom  Vlasnik Nobela, Boris Bošnjak sa suradnicima Sanjinom Topićem i Adnanom Kavazom je boravio u višednevnoj posjeti Atlanticu, Nobelovom strateškom partneru sa sjedištem u Parizu. U okviru posjeta organizirana je posjeta jednoj od 13 Atlanticovih tvornica, u Orleansu. Kapacitet tvornice je 2.000 konvektora i radijatora dnevno, a u sezoni 8.000  komada na dan. 

 

Atlantikov kompleks u Orleansu, pored tvornice, obuhvata i centralno skladište rezervnih dijelova, trening centar za partnere i dvije kuće, hermetički zatvorene, u kojima se vrši ispitivanje svih Atlantikovih procesa grijanja i hlađenja putem 400 senzora koji bilježe svaku promjenu u radu.  Tek nakon višemjesečnih i ubrzanih simulacija rada, uređaji mogu ići u proizvodnju. Održana je prezentacija novih konvektora sa digitalnim termostatima, prikazom zadane i trenutne temperature zraka i odgođenim paljenjem ili gašenjem.

 

Nakon nje je uslijedila prezentacija bojlera u kojima je nemoguće taloženje kamenca. Ovi su bojleri vrhunac tehnologije u ponudi na tržištu Europe, a u BiH će biti u ponudi već od svibnja, pod imenom Atlantic Steatite. Radi se o patentiranoj tehnologiji, kojom Atlantic postavlja nove standarde na tržištu, kako za kupce, tako i za konkurenciju. Šlag na kraju je bilo predstavljanje bojlera koji zagrijava vodu „po memoriji“. Bojler na osnovu potrošnje iz prethodnog predviđa potrebnu količinu tople vode i toliko je zagrijava. Bojlere je moguće programirati da zagriju vodu na tri različite vrijednosti temperature,  45-50*C, 50-65*C i preko 65*C, a koji se mogu primjenjivati ovisno o godišnjim dobima.

 

U svakom trenutku prikazana je trenutna temperatura vode u bojleru, kao i „Eror Cod“, koji pokazuje kakav je problem u pitanju ako dođe do zastoja u samom radu bojlera. Ovi proizvodi će biti dostupni od jeseni. U svim Atlantikovim bojlerima koristi se dijamantni premaz tanka/rezervoara. 

 

Atlantic je najveći svjetski proizvođač električnog grijanja i drugi europski proizvođač bojlera. Danas upošljava nešto manje od 5.000 ljudi, i već drugu godinu za redom je dobitnik priznanja za najboljeg poslodavca u Francuskoj. Atlantic proizvode izvozi u 100 zemalja svijeta na svim kontinentima. „Nakon obilaska svih proizvodnih procesa, postalo nam je jasno zašto je Atlantic vodeći svjetski proizvođač u ovoj oblasti, i jedini koji svoje proizvode izvozi u Kinu.“

 

Već deceniju i pol Nobel Corporation d.o.o. Mostar uspješno predstavlja i distribuira proizvode Atlantic u BiH. Menadžment Atlantica je iskazao i potvrdio zadovoljstvo sa Nobelom kao partnerom. Potpisan je novi, dugoročni ugovor i dogovorena je strategija nastupa za program bojlera na BiH tržištu, koja će najviše obradovati Nobelove distributere i buduće investitore.

 

nobelfra2