28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 30 April 2013 07:24

Hram tajni, snova, moći...

 Hram tajni, snova i natprirodnih moći - Snovi su još od najranijih vremena privlačili ljudsku pažnju. Postojali su i postoje, razna mišljenja i shvatanja, koji je to stvarni uzrok snova: S jedne strane snovi se i dalje smatraju porukama božanstava, đavola ili anđela, dok se modernija mišljenja temelje na činjenici, da su snovi zapravo razultat našeg podsvjesnog dijela, gdje se ujedno skrivaju i svi naši strahovi, tuge, ali i radosti i želje...


Svi će se sigurno složiti oko toga, da je spavanje i sanjanje zapravo jedno prirodno stanje, u kojem je naša svijest duboko izminjena. Simbolički oblici, te šifirane poruke su lični i specifični za svaku osobu koja sanja. Često se u snovima pozabavimo nekim svakodnevnim događajima i situacijama, međutim, postoje i snovi koji često znaju gledati unaprijed, u našu budućnost. Poruka takvih snova doista može imati i proročku osobinu, što je širom svijeta više puta dokazano i uopšte nema smisla sumnjati u to. Osnova nekog proročkog sna mogu biti mnogobrojne sitnice i pojedinosti, koje kao budni primijećujemo, ali ih naš um ne registruje. Takve sitnice nam mogu na prvi pogled izgledati nevažno, ali zabrinutost našeg nesvijesnog dijela nas može natjerati da ih čak sanjamo. 

 

Postoje različiti načini dešifrovanja snova i pojava vezanih uz snovita stanja, kao i različiti pristupi shvatanja, zašto ustvari sanjamo. Iz drevnog Egipta potiče najranija sanjalica (1300 g.p.n.e.), a poznato je da su i stari Grci voljeli da se bave tumačenjem snova. Australijski domoroci su tako smatrali, da je san zapravo doživljaj duše koja napušta tijelo dok sanjamo, što se također podudara i sa nekim modernim pogledima na stanje sna: astralni let duše. U svijetu postoji veliki broj svjedočanstava i dokaza, da su ljudi sanjali druge (žive ili mrtve) ljude, koji su im prenosili neke informacije i poruke, a koje su se naknadno zaista pokazale ne samo tačnim, nego i korisnim.  

 

Također sa naučnog aspekta, snovi su oduvijek fascinirali naučnike. Temelje današnjeg shvatanja sna kao i moderne terapije snovima, predstavljaju istraživanja njemačkih naučnika Junga i Freuda. Fascinantan podatak je da je električna aktivnost mozga u stanjima izmijenjene svijesti, daleko veća nego u budnom stanju – iako je svijest za vrijeme snova, naizgled odsutna. Istina je da su naučno utvrđene različite faze aktivnosti mozga u ovim stanjima, ali još uvijek ne postoji rasvijetljeno naučno objašnjenje, koje će nam zapravo otkriti tajnu zašto spavamo i sanjamo. 

 

S obzirom da je dokazano da čovjek koristi samo jedan mali dio mogućnosti svoga mozga, javljaju se zapravo mnoga pitanja zašto je to tako, ali isto tako i odgovori na neka druga, možda dosta bitnija pitanja. Shodno tome, čovjek bi trebao da istražuje i ozbiljno shvati mogućnosti, tog nesvijesnog dijela sebe. To će nam omogućiti i shvatanje simbola, slika, ali i poruka kojima su ispunjeni naši snovi, naša podsvijest. Stvari koje nam naš nesvjesni dio može saopštiti, mogu biti od velikog značaja za naš život: mogu da nas upute, opomenu, savjetuju, ustraše ali i obraduju.

 

Azra Uzeirbegović je reiki majstor-učitelj, a njenoj webstranici www.hramtajni.com možete saznati mnoštvo drugih, interesantih stvari, koje su vezane izmeđuostalog za snove, kristale, reiki energiju, orgonite, tarot savjetovanja vezana za zdravlje, posao i ljubav, ali i bioenergetske tretmane i energetsko oslobađanje osoba i prostora od negativnih energija, kao što su uroci, magije i prokletstva.

 
(promo članak)